Wykonanie
Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy
mieli świeże
drożdże to sukces murowany.

Na ok. 16 rogalików:500
mąki50 g
drożdży (1/2 kostki)250 ml
śmietany1
jajko2
żółtka100 g
cukru80 g
masła1 słoik powideł,
dżemu lub
konfiturylukier,
orzechy i
bakalie do posypania
Żółtka i
jajko rozmieszać z
cukrem dodać
drożdże i rozcierać, aż do rozpuszczenia.Następnie dodać
śmietanę rozpuszczone
masło, rozmieszać i na samym końcu dodać
mąkę. Ciasto wyrabiać, energicznie płaską dłonią przez około 5 minut. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.Upieczone rogaliki polać lukrem posypać
orzechami i
bakaliami.