Wykonanie

Dzisiaj mijają 3 lata od pierwszego mojego postu na zaciszu:-) Z tej okazji zapraszam na ucztę rogalikową:-)! Dziękuję wszystkim, że tu ze mną są. Bez Was nie było by mojego bloga:-) Czas biegnie tak szybko. Wydaje mi się, że dopiero zaczęłam...Mam nadzieję na kolejne
owocne lata, że będziecie czerpać inspiracje i dzielić się nimi ze swoimi najbliższymi:-)Smacznego!

Składniki:500 g
mąki,200 g
masła,50 g
drożdży,1/4 szkl. ciepłego
mleka,1 łyżka
cukru,2
jajka,
dżem ulubiony lub
konfitura do nadzienia,
cukier puder do posypania.Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z
cukrem i
mlekiem. Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać, dodać zimne
masło i posiekać. Wbić
jajka, wlać
mleko z
drożdżami i
cukrem. Wyrobić ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 12 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę
dżemu i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał rogalik. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanegodo 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać
cukrem pudrem.