Wykonanie
Piekłam je dawno temu...czyli zawieruszony przepis..
40 dkg
mąki3 -4 łyżki
cukru3 dkg
drożdży70 g
masła100 ml
mleka1-2
jajkaszczypta
solidżemDrożdże rozpuścić w
mleku, dodać łyżeczkę
cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Na połowie ciasta ułożyć
dżem, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta.Kratkowaną częścią ciasta nakryc ciasto z
dżemem.Pokroić w dowolne kawałki i ułożyć na blaszce.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.