Wykonanie
U pieczone i zrobione własnoręcznie bułeczki są najlepsze..12 g
drożdży2 płaskie łyżeczki
cukru1 szkl. ciepłego
mleka50 dkg
mąki ja1 płaska łyżeczka
soli1
jajko20 g miękkiego
masłaDrożdże zasypać
cukrem, dodać 2 łyżki
mąki i 1/4 szkl.
mleka. Wymieszać i odstawić na chwilę.W misce wymieszać
mąkę z
solą, dodać
jajko i
masło, wlać
drożde. Powoli wlewając resztę
mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka).Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.Z wyrośniętego ciasta uformować 12-14 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w
mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.Posmarować
mlekiem.Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.Studzić na kratce.