Wykonanie
Bardzo prosty przepis na Szwedzkie bułeczki – kilka składników dających spektakularny efekt. Takie przepisy lubię! :DSkładniki (na ok 2 blachy bułeczek):900g
mąki130g
cukru50g świeżych
drożdży150g
masła500ml
mleka0,5 łyżeczki
soli1-2
jajka do posmarowania bułeczekdodatki tj masa migdałowa,
cynamon,
dżem itp.
masło i
cukier rozpuść w
mlekugdy nieco ostygnie (do temperatury pokojowej) pokrusz do niego
drożdże, wymieszaj i odstaw na bok aż zaczną pracowaćnastępnie przesyp
mąkę do dużej miski, zrób po środku dołek i przelej do niego
mleko z
drożdżamiponieważ masa na początku będzie dość wilgotna, wyrabianie tego ciasta chwilę zajmie, ale naprawdę warto poświęcić mu trochę czasu :)gdy masa przestanie kleić się do rąk i miski, przykryj naczynie szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 minut, by ciasto wyrosłonastępnie podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości kilku milimetrówposmaruj czym chcesz ;)
zwiń ciasto w dość ciasny rulon i pokrój go na bułeczki o grubości ok 1,5-2cmułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem lub w foremkach do babeczek, przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut, by wyrosłyposmaruj rozbełtanym
jajkiem i piecz w 200 C ok 10 minut, aż jeszcze trochę wyrosną i będą ładnie rumianeSmacznego! :)*przepisy na bułeczki z dodatkami pojawią się na blogu w niedalekiej przyszłości – dzisiaj chciałam Wam tylko podać podstawowy przepis, żebyście mogli „pokombinować” sami :)