Wykonanie
Składniki:
drożdże ok 20g2,5 szklanki
mąkijajko2 łyżki roztopionego
masłaszczypta
soli2 łyżki
cukruszklanka
mlekaWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobince ciepłego
mleka ze szczyptą
mąki i
soli. Odstawiam do wyrośnięcia a gdy są już gotowe mieszam je z
mąką, resztą
mleka,
cukrem,
jajkiem, rozpuszczonym
masłem. Wyrabiam ciasto ręką przez chwilę po czym przykrywam ściereczką i odstawiam w cieple miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe pyzy - nie za duże bo w trakcie gotowania urosną jeszcze. Pyzy pozostawiam jeszcze na trochę czasu do wyrośnięcia. Do garnka (do połowy wysokości) wlewam
wodę i zagotowuje ją. Następnie gotuję na pyzy na parze na tej wodzie pod przykryciem przez około 7-10 minut.Ja posiadam specjalny metalowy stojaczek - sito do robienia własnie takich pyz na parze.Ale jeśli ktoś nie ma polecam użyć np pieluszki lub innej ściereczki i na nie kłaść pyzy.Pyzy podaję z
serkiem,
dżemem,z
cukrem, z
cynamonem lub z rozpuszczonym
masełkiem - wg upodobania.