Wykonanie
Pyszna kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Lubicie mazurki? Jeśli tak - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Jeśli jeszcze do tej
pory nie
mieliście okazji próbować mazurka polecam tym bardziej :) Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje . Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto marcepanowe:200g marcepanu (klik)50g miękkiego
masła2
jajka4 łyżki
mąkiWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Blaszkę (27x27) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę marcepanową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175 stopni ok 15 minut na złoto. Wystudzić.Składniki na ciasto kruche:2 szkl
mąki pszennej200g
masła1/2 szkl
cukru2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyponadto:250g
konfitury porzeczkowej500g masy kajmakowejWszystkie składniki dokładnie posiekać. Ulepić kulę. Ciasto podzielić na dwie części.1/3 odłożyć, 2/3 wstawić do lodówki i schłodzić ok. 1 godzinę.
Ciastem z lodówki wylepić blaszkę (27x27) wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone 1/3 ciasta przełożyć do worka cukierniczego i zrobić nim dookoła rant. Spód ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.Na wystudzone ciasto marcepanowe rozsmarować
konfiturę porzeczkową. Przykryć
ciastem kruchym a na wierzch rozsmarować kajmak. Udekorować dowolnie.Smacznego :)


