Wykonanie

Kapuśniak z
kaszą gotowałam już nie raz..ale był to kapuśniak z
młodej kapusty..tym razem dodałam
kapustę kiszoną i
kaszę jęczmienną Lestello ..zupka wyszła smaczna..bardzo pożywna..i gęsta..mój mąż lubi takie gęste zupy..
kaszy można dać mniej, ja dałam cały woreczek -10 dkg ..Przepis podpatrzyłam w Kuchni Polskiej..i cytuję z książki..ale ja ciut zmieniłam..nie dałam
grzybków suszonych...i
kaszy nie gotowałam oddzielnie ..tylko dodałam do gotujących się
ziemniaków..6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki3—4
suszone grzybki [ nie dałam]1—2
marchewki1
pietruszka2—3
ziemniaki25 dag
kiszonej kapusty1 saszetka
kaszy jęczmiennej Lestello10 dag
wędzonego boczku lub kawałek
wędzonego mięsa drobiowego1—2
cebulegarść posiekanej
zieleniny (
koperek,
szczypiorek)
ziele angielskie,
listek laurowymielona
papryka sól,
pieprzGrzybki dzień wcześniej zalać przegotowaną
wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paseczki.
Kaszę ugotować na sypko na smaku
grzybowym.
Cebulę i
boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na tłuszczu.
Marchewkę i
pietruszkę obrać. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do
cebuli z
boczkiem i dusić do miękkości.
Kapustę opłukać, dodać do za-smażonych jarzynek i dusić na niewielkim ogniu, zalać
wywarem warzywnym. Dodać
przyprawy.
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Dodać
grzyby i
kaszę, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Doprawić do smaku.