ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak z kaszą gotowałam już nie raz..ale był to kapuśniak z młodej kapusty..tym razem dodałam kapustę kiszoną i kaszę jęczmienną Lestello ..zupka wyszła smaczna..bardzo pożywna..i gęsta..mój mąż lubi takie gęste zupy..kaszy można dać mniej, ja dałam cały woreczek -10 dkg ..Przepis podpatrzyłam w Kuchni Polskiej..i cytuję z książki..ale ja ciut zmieniłam..nie dałam grzybków suszonych...i kaszy nie gotowałam oddzielnie ..tylko dodałam do gotujących się ziemniaków..
6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
3—4 suszone grzybki [ nie dałam]
1—2 marchewki
1 pietruszka
2—3 ziemniaki
25 dag kiszonej kapusty
1 saszetka kaszy jęczmiennej Lestello
10 dag wędzonego boczku lub kawałek wędzonego mięsa drobiowego
1—2 cebule
garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek)
ziele angielskie, listek laurowy
mielona papryka sól, pieprz
Grzybki dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paseczki. Kaszę ugotować na sypko na smaku grzybowym. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obrać. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości. Kapustę opłukać, dodać do za-smażonych jarzynek i dusić na niewielkim ogniu, zalać wywarem warzywnym. Dodać przyprawy. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Dodać grzyby i kaszę, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Doprawić do smaku.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/03/1239-kapusniak-z-kasza-jeczmienna.html