Wykonanie

Święta coraz bliżej..i trzeba myśleć o piernikach, pierniczkach...postanowiłam wypróbować przepis na piernik z dodatkiem
ciasta drożdżowego..przepis wynalazłam dawno temu w jakiejś starej gazecie..i czekał dość długo w kolejce do wypróbowania..ale w końcu przyszła
pora ..ciasto szybko się robi i jest smaczne..Ciasto jasne:25 dkg
mąki1
jajko2 dkg
drożdży1/3 kostki
margaryny1/3 szkl.
mleka5 dkg
cukruCiasto ciemne:25 dkg
mąki2
jajka10 dkg
miodu10 dkg
cukru5 dkg
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
przyprawy do piernikagotowa
polewa czekoladowaCiasto jasne:
Mąkę przesiać, wykruszyć
drożdże, dodać
cukier,
mleko,
jajko, szczyptę
soli i roztopioną
margarynę, zarobić i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto ciemne:
Miód zagotować z 5 łyżkami
wody,
żółtka utrzeć z
cukrem,
kakao i
margarynę, dodać
miód,
przyprawę do piernika,
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać, na końcu dodać pianę z
białek.Ciemne ciasto wyłożyć na dno dużej tortownicy, kulę z jasnego ciasta położyć na ciemnym. Piec w temp.p. 180 stopniach C.Biorę udział po raz pierwszy w czwartej edycji Kalendarza Adwentowego z międzynarodowymi przepisami świątecznymi, dlatego też przepis jest również w wersji angielskiej.Kalendarz Adwentowy jest już czwartą edycją, codziennie od 1 grudnia do 24 grudnia publikowane będą pyszne receptury z blogerów na całym świecie.Mój przepis będzie w kalendarzu pod 15 czyli 15 grudnia..Bright dough25 dag
flour1 egg2 dag yeast1/3 of a packet of
margarine1/3 of a glass of milk5 dag sugarDark dough25 dag
flour2 eggs10 dag honey5 tablespoons of water10 dag sugar5 dag
margarine1 teaspoon of baking powder1 teaspoon of cocoa1 teaspoon of gingerbread spiceready made chocolate glazeBright doughSift the
flour, crumble the yeast, add sugar, milk, egg, a pinch of salt and melted
margarine, knead and leave to grow.Dark doughBoil honey with 5 tablespoons of water, blend yolks with sugar, cocoa and
margarine, add honey, gingerbread spice,
flour and baking powder, mix everything and at the end add egg whites froth.Put the dark dough on the bottom of a big springform pan and place a ball of the bright dough in top of it. Bake at 180 degrees. Glaze after it cooled down.


