Wykonanie

U mnie znów
drożdżowo.. były drożdżówki z
chałwą i były szybko zjedzone..a
ciasto drożdżowe według przepisu
Śliwki jest bardzo pyszne..więc jest powtórka..ale tym razem bułeczki zrobiłam ciut inaczej..moja sąsiadka tak robiła ..a ja "skradłam " jej sposób formowania
bułek.. Takie bułeczki fajnie wyglądają po upieczeniu..a nadzienie może być dowolne..u mnie znów z
chałwą.. Ja oczywiście ciasto zrobiłam w automacie do
chleba..a raczej robił mój automat ..36 dkg
mąki pszennej chlebowej4 łyżeczki
suszonych drożdży instant1 łyżeczki
soli12 dkg
cukru5 dkg miękkiego
masłaok. 200 ml
wody2
jajkadodatkowo
margarynachałwajajko do posmarowania
bułekPomieszać w misce
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier. Dodać miękkie, kremowe
masło w temperaturze pokojowej.Zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą
wodę,.Zagniatać, aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.Wsadzić ciasto do miski i owinąć miskę folią spożywczą.Odłożyć w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypaną
mąką stolnicę/blat i rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować
masłem, posypać pokruszoną
chałwą i zwinąć w rulon jak roladę. Roladę pociąć na kilku centymetrowe kawałki.Każdy kawałek lekko naciąć [ w 2 miejscach ] z jednej strony do połowy , a następnie z drugiej strony, tak, aby nacięcia się nie schodziły.Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
jajkiem, można dodatkowo posypać
cukrem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,aż bułeczki pięknie się zarumienią.