ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe – najlepsze :)

Bułeczki śniadaniowe – najlepsze :)

nazwa

Wykonanie

Domowe , świeżutkie, cieplutkie i przepyszne. Takie są moje śniadaniowe bułeczki. Szkoda, że nie można ich mieć każdego ranka, ale kto by wstawał codziennie bladym świtem by zagnieść ciasto? Staram się piec je jak najczęściej, zwłaszcza kiedy możemy zjeść wspólnie śniadanie. Jajo na miękko pasuje idealnie, do tego dobra kawa z expresu i buła posmarowana dobrym masłem. Pysznie. Ciekawa jestem czy są nadal świeże i miękkie następnego dnia. Nigdy nie miałam możliwości sprawdzenia, wszystkie bułeczki znikają jeszcze ciepłe. Tak więc, jeśli nie możecie spać albo lubicie wstawać jak moja mam po 5! macie wystarczająco dużo czasu na przygotowanie śniadania dla rodzinki. Polecam :)
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mleka
7g suszonych drożdży lub 15 świeżych
1/4 szklanki cukru (dałam niecałe 2 łyżki)
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
3 i 3/4 – 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać- ja idę na łatwiznę i robię to w mikrofalówce. Suche drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – u mnie za pomocą robota kuchennego. Następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i dostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części lub na mniej, jeśli chcemy większe bułki. Uformować kulki i odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Po tym czasie naciąć bułeczki z wierzchu nożem, tak aby powstał krzyżyk. U mnie mało widać, zbyt mało nacięłam.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 18- 20 minut w temp 180 stopni. Ostudzić na kratce. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/22/buleczki-sniadaniowe-najlepsze