Wykonanie
Świetne bułeczki z miękkim miąższem wg przepisu z książki Christine Ingram&Jennie Shapter "The bread and bread machine bible". Nie powinny być takie wypieczone jak moje ( pomyliłam temperaturę piecyka). Mimo zbyt dużego wypieczenia bułeczki i tak były pyszne i upiekę je jeszcze nie raz. Zrobiłam z podwójnej porcji.
Drożdży dałam 1 i 1/2 łyżeczki. Warto upiec 2x więcej - porcja jest bardzo mała - i część ewentualnie zamrozić. Mnie się zamrozić nie udało -
bułki zostały zjedzone za szybko.

składniki (12 małych lub 8 większych)1
jajo100 ml
mleka225 g
pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli50 g
masła1 łyżeczka
suszonych drożdży30 ml
mleka do posmarowaniaprzygotowanie
Mleko rozmieszać z
jajkiem. Umieścić wszystkie składniki w maszynie do
chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu
drożdże (
cukier i
sól w osobnych narożnikach,
drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania
ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany
mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po 6 w rzędzie, blisko siebie, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 30 min - powinny 2x urosnąć i przylegać jedna do drugiej. przed pieczeniem można posmarować
mlekiem. Piec w temperaturze 220 ° C przez 15-18 minut lub do czasu aż lekko się zrumienią. Przełożyć na kratkę do studzenia, a kiedy ostygną porozdzielać. Smacznego!


