ßßß Cookit - przepis na Biały chleb z garnka żeliwnego

Biały chleb z garnka żeliwnego

nazwa

Wykonanie

Na blogu coraz więcej wypieków, od kiedy pojawił się w mojej kuchni super robot, polubiłam pieczenie. Kolejna wersja chleba, tym razem biały, czasami nazywają go chlebem emigrantów, upieczony dla znajomych do których wybrałam się w sobotę. Najlepszy świeżutki i jeszcze ciepły. Znika w mgnieniu oka. Jest idealnie wilgotny w środku a skórka jest chrupiąca, ale nie twarda. Przepis bardzo prosty. Polecam.
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki mleka
7g suszonych drożdży lub 15 świeżych
1/4 szklanki cukru (dałam niecałe 2 łyżki)
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
3 i 3/4 – 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże mieszamy z przesianą mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – ja wyrabiam za pomocą robota kuchennego, później tylko „dopieszczam” :). Następnie przełożyć do miski, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy pusty garnek i nagrzewamy go przez ok 30 minut, po tym czasie do gorącego garnka, wsypujemy odrobinę mąki, przekładamy wyrośnięte ciasto, posypujemy mąką , zakrywamy pokrywka i pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego:)
Podobne przepisy:
Źródło:http://potravel.pl/2014/02/03/bialy-chleb-z-garnka-zeliwnego