ßßß
SKŁADNIKI:1 i 1/4 szklanki mleka7g suszonych drożdży lub 15 świeżych1/4 szklanki cukru (dałam niecałe 2 łyżki)2 łyżki roztopionego masła3/4 łyżeczki soli3 i 3/4 – 4 szklanki mąki pszennej chlebowejPRZYGOTOWANIE:Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże mieszamy z przesianą mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto – ja wyrabiam za pomocą robota kuchennego, później tylko „dopieszczam” :). Następnie przełożyć do miski, przykryć folią i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, wstawiamy pusty garnek i nagrzewamy go przez ok 30 minut, po tym czasie do gorącego garnka, wsypujemy odrobinę mąki, przekładamy wyrośnięte ciasto, posypujemy mąką , zakrywamy pokrywka i pieczemy 40-45 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego:)Podobne przepisy: