Wykonanie

No cóż, bułeczki powinny być 'rogate'... Myślę, że z powodu Świąt Wielkanocnych postanowiły być 'z krzyżykiem' ;-). Najważniejsze, że są niezwykle smaczne, mięciutkie i proste w przygotowaniu.Polecam!Składniki na 12 bułeczek:450 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli1 łyżka drobnego
cukru do wypieków50 g
masła, roztopionego7 g
drożdży suszonych lub 15 g świeżych
drożdży280 ml ciepłego
mleka + 1 łyżka do smarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Każdą kulkę naciąć
ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z bloga Evenki .