ßßß Cookit - przepis na Francuskie mleczne bułeczki

Francuskie mleczne bułeczki

nazwa

Wykonanie

No cóż, bułeczki powinny być 'rogate'... Myślę, że z powodu Świąt Wielkanocnych postanowiły być 'z krzyżykiem' ;-). Najważniejsze, że są niezwykle smaczne, mięciutkie i proste w przygotowaniu.Polecam!
Składniki na 12 bułeczek:
450 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
50 g masła, roztopionego
7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych drożdży
280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z bloga Evenki .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/petit-pains-au-lait