ßßß
 
            
         450 g mąki chlebowej10 ml/2 łyżeczki soli15 ml/1 łyżka drobnego cukru50 g masła, miękkiego15 g świeżych drożdży280 ml ciepłego mleka, dodatkowo do smarowaniaLekko natłuszczamy 2 blachy(wyłożyłam papierem, jedną)Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Dodajemy cukier i masło, mieszamy.Drożdże rozprowadzamy w 4 łyżkach mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem. Łączymy z mączną mieszanką.Ciasto przenosimy na lekko obsypany mąką blat i zagniatamy ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (robił to za mnie hak). Zagniecione ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy do rośnięcia w ciepłym miejscu, ok 1 godziny lub do podwojenia objętości.Ciasto przenosimy na lekko omączony blat i delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Kształtujemy kulki i umieszczamy na blasze.Używając ostrego noża, nacinamy każdą bułkę "na krzyż". Przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu ok 20 minut lub do momentu podwojenia objętości.Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Smarujemy każdą bułkę mlekiem i pieczemy ok 20-25 minut, lub do momentu gdy bułki nabiorą złotego koloru(ja piekłam tylko 15 minut). Przenosimy na kratkę i studzimy.Przepis z książki Ch. Ingram i J. Shapter " The bread bible "
450 g mąki chlebowej10 ml/2 łyżeczki soli15 ml/1 łyżka drobnego cukru50 g masła, miękkiego15 g świeżych drożdży280 ml ciepłego mleka, dodatkowo do smarowaniaLekko natłuszczamy 2 blachy(wyłożyłam papierem, jedną)Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Dodajemy cukier i masło, mieszamy.Drożdże rozprowadzamy w 4 łyżkach mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem. Łączymy z mączną mieszanką.Ciasto przenosimy na lekko obsypany mąką blat i zagniatamy ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (robił to za mnie hak). Zagniecione ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy do rośnięcia w ciepłym miejscu, ok 1 godziny lub do podwojenia objętości.Ciasto przenosimy na lekko omączony blat i delikatnie zagniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Kształtujemy kulki i umieszczamy na blasze.Używając ostrego noża, nacinamy każdą bułkę "na krzyż". Przykrywamy lekko naoliwioną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu ok 20 minut lub do momentu podwojenia objętości.Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Smarujemy każdą bułkę mlekiem i pieczemy ok 20-25 minut, lub do momentu gdy bułki nabiorą złotego koloru(ja piekłam tylko 15 minut). Przenosimy na kratkę i studzimy.Przepis z książki Ch. Ingram i J. Shapter " The bread bible "