ßßß
Składniki:435 g mąki pszennej chlebowej (strong white)25 g maku1,5 łyżeczki soli35 g masła; roztopionegoszczypta cukru7 g drożdży suszonych (1 saszetka) lub 15 g świeżych drożdży250 g mleka w pokojowej temperaturze (ewentualnie lekko podgrzanego w mikrofali)1 średnie jajko; rozkłóconeDo miski wsyp mąkę, mak, sól, cukier, suche drożdże (ze świeżych zrób rozczyn), wymieszaj. W mące zdób dołek, wlej mleko, masło i jajko.
Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formę 20 x 10 cm wysmaruj masłem i posyp semoliną (kaszą manną).Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Rozpłaszcz lekko, uformuj zaginając każdy bok do środka (powtórz ok 3 razy) żeby ciasto było dobrze naciągnięte z wierzchu. Na sam koniec dobrze zalep spód.
Włóż ciasto do blaszki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Chleb powinien dużo wyrosnąć.
Wierzch chleba posmaruj mlekiem. Piecz w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20 minut. Po ok 5 minutach wyjmij z blaszki i ostudź na kratce.
