Wykonanie

Pyszne, mięciutkie bułeczki ..z kruszonką z dodatkiem
chałwy..Przepis znaleziony na blogu Smakowity
chleb .Ja ciut zmieniłam... zrobiłam z większej porcji , do kruszonki dodałam
chałwę. .zapomniałam posmarować bułeczki
jajkiem..no i moje ciast wyrabiał automat do
chleba..no i tam oczywiście rosło..super sprawa..wrzucamy składniki do automatu..ustawiamy odpowiedni program..i gotowe..Przepis cytuję za autorką. u mnie była porcja zwiększona..180 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
suszonych drożdży instant0, 5 łyżeczki
soli60 g
cukru25 g miękkiego
masłaok. 100 ml
wody1
jajkoNa kruszonkę:30 g
mąki pszennej20 g zimnego
masła10 g
cukruszczypta
soliodrobina zimnej
wody (ok. 1-2 łyżeczki)
chałwaPomieszać w misce
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier. Dodać miękkie, kremowe
masło w temperaturze pokojowej.Zacznij zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą
wodę.Zagniatać, aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.Wsadzić ciasto do miski i owinąć miskę folią spożywczą.Odłożyć w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypaną
mąką stolnicę/blat i uformuj ciasta rulon. Pociąć rulon na 4 części jednakowej wielkości.Z każdej części uformować bułeczkę i wyłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć blachę folią aluminiową i odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i zrobić kruszonkę.Pomieszać w misce składniki na kruszonkę, aby ciasto miało jednolitą, miękką konsystencję.
Owiń ciasto folią aluminiową i wsadzić do lodówki.Gdy bułeczki wyrosną roztrzepać w misce 1
jajko. Posmarować pędzelkiem każdą bułeczkę (delikatnie, aby nie opadły).Wyjąć ciasto na kruszonkę, odrywać małe kawałki i przyklejać do wysmarowanych
jajkiem bułeczek (ostrożnie, nie przyciskać, aby nie opadły).Wsadzić do piekarnika i piec, aż bułeczki zbrązowieją. Gdy będą już brązowe wsadzić w nie wykałaczkę, aby sprawdzić, czy ciasto się do niej nie przyklei. Jeśli na wykałaczce nie ma przyklejonego ciasta, oznacza to, że są gotowe.Dać bułeczkom ostygnąć.Ja wrzuciłam do automatu do
chleba najpierw składniki płynne,
potem sypkie..ustawiłam program 8....po 1,5 godziny wyjęłam ciasto z automatu i formowałam bułeczki, posypałam kruszonką i odstawiłam do wyrośnięcia.