Wykonanie
Jeszcze NIGDY nie
jadłam tak puszystego i delikatnego środka
chleba.W pierwszej chwili, gdy spróbowałam jeszcze ciepłego, skojarzył mi się nawet z
biszkoptem... Do tego chrupiąca skórka...A jakby tego było mało
chleb przygotowuje się ekspresowo!Czego więc chcieć więcej? Koniecznie wypróbujcie! :)Przepis pochodzi z książki "Pieczenie
chleba".CHRUPIĄCY, DELIKATNY BOCHENEK

Składniki na jeden mały bochenek:-1
jajko-1
żółtko-letnia
woda (wedle potrzeb) - patrz przepis-500g
mąki pszennej (u mnie typu 650)-1,5 łyżeczki
soli-2 łyżeczki
cukru-25 g
masła-1 łyżeczka
suszonych drożdżyDo miski przesiać
mąkę, dodać
suszone drożdże,
cukier,
sól oraz
masło pokrojone w mniejsze cząstki. Do pojemnika z miarką wbić
jajko i
żółtko, wymieszać i uzupełnić letnią
wodą do objętości 300ml. Wymieszać, przelać do
mąki.Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto uformować w kulę, włożyć do koszyka (lub do zwykłej miski) wyłożonego ściereczką i wysypanego
mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h).Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. W czajniku zagotować
wodę. Wyrośnięte ciasto szybkim ruchem przełożyć na blachę uprzednio posmarowaną
masłem i wysypaną
mąką.Blachę włożyć do piekarnika, a pod nią postawić naczynie żaroodporne, do którego wlać wrzątek.
Chleb piec 10 min. w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 min. lub do momentu gdy bochenek popukany od
spodu będzie wydawał głuchy odgłos.


SMACZNEGO :)