ßßß
Składniki na jeden mały bochenek:-1 jajko-1 żółtko-letnia woda (wedle potrzeb) - patrz przepis-500g mąki pszennej (u mnie typu 650)-1,5 łyżeczki soli-2 łyżeczki cukru-25 g masła-1 łyżeczka suszonych drożdżyDo miski przesiać mąkę, dodać suszone drożdże, cukier, sól oraz masło pokrojone w mniejsze cząstki. Do pojemnika z miarką wbić jajko i żółtko, wymieszać i uzupełnić letnią wodą do objętości 300ml. Wymieszać, przelać do mąki.Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto uformować w kulę, włożyć do koszyka (lub do zwykłej miski) wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1,5h).Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. W czajniku zagotować wodę. Wyrośnięte ciasto szybkim ruchem przełożyć na blachę uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką.Blachę włożyć do piekarnika, a pod nią postawić naczynie żaroodporne, do którego wlać wrzątek.Chleb piec 10 min. w 230 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 min. lub do momentu gdy bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
SMACZNEGO :)