Wykonanie

Nie jest to typowe spaghetti..bo użyłam
makaronu świderki
Bela ..Dokładniej mówiąc ,a raczej pisząc ,danie to robiła moja młodsza córka.
Makaron świderki
Bela tak jak wcześniej wypróbowany
makaron nitki w rosole i zupie pomidorowej spisał się idealnie, a jeszcze dodatek
sosu worcestershire poprawił i nadał smak całemu daniu..1 op.
makaronu Bela50 dkg
mięsa mielonego1
koncentrat pomidorowy1
cebulazioła prowansalskie Marsylsól,
pieprzodrobina
sosu worcestershireżółty ser do posypania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać
mięso mielone i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając.Po kilku minutach dolać trochę
wody. Gdy całość się zagotuje,dodać
koncentrat pomidorowy i wymieszać.Doprawić do smaku i gotować jeszcze jakiś czas.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, polać sosem z
mięsem, posypać
żółtym serem.

Zioła prowansalskie to mieszanka
ziół, których nazwa pochodzi od nazwy okręgu we Francji - Prowansji, słynącej z aromatycznych
ziół zdrowotnych.Swoje właściwości
zioła zawdzięczają zawartej w nich dużej ilości substancji czynnych takich jak
olejki lotne, garbniki i gorycze.
Przyprawa doskonale komponuje się z tłustymi potrawami z
mięs, zup, grilla, potraw
rybnych i drobiowych. Wzbogaca smak sałatek, potraw z jaj,
serów. Szeroko wykorzystywana w diecie bezsolnej.W skład mieszanki wchodzą:
oregano,
bazylia,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek, cząber,
natka pietruszki, hyzop.
Sos Worcestershire ma korzenny smak i płynną konsystencję. Produkowany w angielskim
mieście Worcester wsławił się niezwykłą historią. Według przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej
uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z
octu słodowego,
octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji
anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z
wołowiny, składnik sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary". To jeden z komponentów innych
sosów i doskonała
przyprawa do zup,
mięs, warzyw i
makaronów.