Wykonanie

Przepis na te
ciasteczka znalazłam w książeczce CIASTA,
CIASTKA I TAKIE TAM ..i prawdę mówiąc nie wyszły idealne [ale i tak je Wam pokażę]..nie zrobiłam nawet polewy [posypałam kolorową posypką]..po prostu zabrakło czasu.. Przepis w całości cytuję z książki..1 i 3/4 szkl.
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 szkl.
kakao1/2 kostki
margaryny1 szkl.
cukru1
jajko1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szkl.posiekanych
orzechów laskowych Marsylpianki marshmallowsPolewa1/2 szkl.
kakao1 i 1/2 szkl/cukru pudru3 łyżki
wody1/2 kostki
masłaPrzesiać
mąkę z
sodą i
kakao.Utrzeć
margarynę, dodać
cukier powoli i dalej ucierać , aż masa będzie lekka i puszysta.Dodać
jajko , dobrze ubić.Dodać
mąkę zmieszaną z
mlekiem , pomału.Dodać
wanilię i
orzechy, wymieszać.Łyżeczką nakładać porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia.Piec 8 minut w 190 stopniach.Po tym czasie wyjąc z pieca i nałożyć na każde po połówce pianki.Wsadzić z powrotem na 4 minuty - doglądać.Wystudzić i polać polewą. [posypałam kolorowa posypką]Polewa:Przesiać
kakao z
cukrem pudrem.Podgrzać
wodę i
masło, aż do rozpuszczenia
masła.Wsypać
kakao z
cukrem i dobrze wymieszać.Dodać parę kropli gorącej , jeśli będzie trzeba.
Orzechy laskoweWystępują w całej Europie, północnej Azji i Ameryce Północnej. Są lekkostrawne i nie zawierają cholesterolu, przez co mogą go jadać osoby zagrożone chorobą wieńcową.
Orzechy laskowe zawierają 65% tłuszczu, 16%
białka, 7%
cukrów oraz witaminy i
sole mineralne. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, witamin C, B1 i B2.Jak wszystkie inne odmiany
orzechów (włoskie, ziemne,
pistacjowe,
orzechy nerkowca, pekany, itd.) są bogatym źródłem witaminy E – eliksiru młodości i płodności. Powinno się je jadać z pokarmami zawierającymi witaminę C, gdyż wtedy wszystkie ich składniki są łatwo i szybko przyswajane przez organizm.
Orzechy laskowe są jednym ze składników
chałwy i to one właśnie nadają jej jej charakterystyczny smak.