Wykonanie

Przepis znaleziony tutaj,a pochodzi z książki -"Nowe przepisy siostry Anastazji". U mnie wyszło mniej placków, piekłam w dużych blaszkach..no i przekładałam ciut inaczej..Każdy placek smarowałam
dżemem, a
potem masą. Przepis cytuję bez moich zmian ..3 i 1/2 szkl.
mąki pszennej2
jajka3 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
sody3 łyżki gęstej
śmietany1/2 szkl.
cukru2 łyżki
oleju10 dag
margaryny1/2 łyżeczki
cynamonuZ podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki . Następnie w średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą, upiec 9 - 10 cienkich placków -w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200 st.C. Nie piec ich długo, tylko kilka minut.1 kostka
masła3/4 szklanki
cukru(lub odrobinę mniej wg gustu)1
żółtko1 litr
mleka12 łyżek
kaszy mannyolejek waniliowyoraz:
powidła śliwkoweNa
mleku ugotować
kaszkę i przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtko,
kaszę, olejek.Ciasto przekładać na przemian masą i powidłami.Wierzch polać polewą.