ßßß Cookit - przepis na Cukiniowa "szarlotka" z budyniem

Cukiniowa "szarlotka" z budyniem

nazwa

Wykonanie

« Takiego dania jeszcze nie było
Nakarm Cukrzyka Jesienią »
Wspominałam, że chcę wypróbować przepisy, które zgłosiliście do konkursu :) zaczynam od jednego ze zwycięskich przepisów, czyli ciasta z cukinią i budyniem Elżbiety Dziurkowskiej :) Wypiek ten bardzo mocno kojarzy mi się z szarlotką, stąd ta nazwa. Cukinia jest zupełnie nie do poznania, kompletnie zdominowana przez przyprawy. Może nie jest to najpożywniejsza forma, ale jednak da się tak przemycić warzywa ;)
Teraz mam trochę wątpliwości co do dietetyczności ciasta, no ale trudno... ważne, że było smaczne i ciekawe :)
składniki na blachę 26x37cm:
Cukinia:
- 1,5kg obranej i pokrojonej w kostkę cukinii (ja miałam trochę mniej)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu (można dać więcej)
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 goździki
Masa budyniowa:
- 3 opakowania budyniu bez cukru
- 1 litr mleka (u mnie 1,5%)
- 4 łyżki cukru
- szczypta kurkumy
Ciasto:
- 450g mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany (u mnie wystarczyła 1 łyżka lejącej śmietany 7%)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 150g masła lub margaryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- aromat waniliowy (pominęłam)
- 2 łyżki kakao do posypania spodu (zapomniałam)
- ew. cukier puder do posypania wierzchu (dla mnie było wystarczająco słodko bez)
Obraną cukinię zasypać w garnku 4 łyżkami cukru i odstawić, żeby puściła sok.
Ze składników na ciasto wyrobić elastyczną masę - trzeba to zrobić szybko.
Zawinąć kulę ciasta w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (przez co najmniej 1h).
Gdy cukinia puści sok, dodać do niej goździki i doprowadzić do wrzenia.
Jak się zagotuje, zgasić ogień i zostawić, żeby cukinia ostygła.
Budynie rozpuścić w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, wmieszać rozpuszczony proszek.
Postawić na chwilę na małym ogniu i cały czas mieszając, zagotować i znowu zdjąć z ognia.
Wmieszać kurkumę i przykryć budyń, żeby za szybko nie wystygł.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części i szybko je rozwałkować.
Wyłożyć pierwszym plackiem blachę do pieczenia.
Posypać kakao (zapomniałam).
Ostudzoną cukinię wymieszać z cynamonem i kaszką manną, wyłoży równo ć na spód.
Zalać cukinię ciepłym budyniem i przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec 60 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Pamiętacie o lunchowym konkursie na Breakfast? :) KLIK
czwartek, 19 września 2013, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/09/Cukiniowa-szarlotka-z-budyniem.html