Wykonanie
« Takiego dania jeszcze nie byłoNakarm Cukrzyka Jesienią »Wspominałam, że chcę wypróbować przepisy, które zgłosiliście do konkursu :) zaczynam od jednego ze zwycięskich przepisów, czyli ciasta z
cukinią i
budyniem Elżbiety Dziurkowskiej :) Wypiek ten bardzo mocno kojarzy mi się z szarlotką, stąd ta nazwa.
Cukinia jest zupełnie nie do poznania, kompletnie zdominowana przez
przyprawy. Może nie jest to najpożywniejsza forma, ale jednak da się tak przemycić warzywa ;)Teraz mam trochę wątpliwości co do dietetyczności ciasta, no ale trudno... ważne, że było smaczne i ciekawe :)

składniki na blachę 26x37cm:
Cukinia:- 1,5kg obranej i pokrojonej w kostkę
cukinii (ja miałam trochę mniej)- 4 łyżki
cukru- 1 łyżka
cynamonu (można dać więcej)- 2 łyżki
kaszy manny- 4
goździkiMasa budyniowa:- 3 opakowania budyniu bez
cukru- 1 litr
mleka (u mnie 1,5%)- 4 łyżki
cukru- szczypta
kurkumyCiasto:- 450g
mąki pszennej (u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)- 1
jajko- 2 łyżki
śmietany (u mnie wystarczyła 1 łyżka lejącej
śmietany 7%)- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
cukru- 150g
masła lub
margaryny- 1 płaska łyżeczka
sody-
aromat waniliowy (pominęłam)- 2 łyżki
kakao do posypania
spodu (zapomniałam)- ew.
cukier puder do posypania wierzchu (dla mnie było wystarczająco słodko bez)Obraną
cukinię zasypać w garnku 4 łyżkami
cukru i odstawić, żeby puściła sok.Ze składników na ciasto wyrobić elastyczną masę - trzeba to zrobić szybko.Zawinąć kulę ciasta w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (przez co najmniej 1h).Gdy
cukinia puści sok, dodać do niej
goździki i doprowadzić do wrzenia.Jak się zagotuje, zgasić ogień i zostawić, żeby
cukinia ostygła.Budynie rozpuścić w szklance
mleka, resztę zagotować z
cukrem, zdjąć z ognia, wmieszać rozpuszczony proszek.Postawić na chwilę na małym ogniu i cały czas mieszając, zagotować i znowu zdjąć z ognia.Wmieszać
kurkumę i przykryć
budyń, żeby za szybko nie wystygł.Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części i szybko je rozwałkować.Wyłożyć pierwszym plackiem blachę do pieczenia.Posypać
kakao (zapomniałam).Ostudzoną
cukinię wymieszać z
cynamonem i
kaszką manną, wyłoży równo ć na spód.Zalać
cukinię ciepłym
budyniem i przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec 60 minut.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.

Pamiętacie o lunchowym konkursie na Breakfast? :) KLIKczwartek, 19 września 2013, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze