Wykonanie

Kolejny smaczny sernik z przepisów Dorotki.Składniki na ciasto kruche:450 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru250 g
masła lub
margaryny3
żółtka2 płaskie łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:600 g półtłustego lub tłustego
twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie100 g
cukru pudru3
żółtkapół opakowania proszku budyniowego
śmietankowego bez
cukru (opakowanie na pół litra
mleka)5 łyżek
oleju (75 ml)50 g
rodzynek, niekonieczniePianka cytrynowa:4
białkakisiel cytrynowy bez
cukru4 łyżki
cukruPonadto:1 słoik powideł lub
dżemu z czarnej porzeczki (około 250 - 300 g).
Mąkę przesiać, wsypać proszek,
kakao i wymieszać. Dodać
masło, posiekać.
Żółtka ubić z
cukrem, dodać do
mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dolewać po łyżce
oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce
zmielonego sera, ucierać. Wsypać
budyń,
rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Dodać
kisiel i dalej ubijać.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę
serową, wyrównać. Na
ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku .