ßßß Cookit - przepis na Sernik z pianką cytrynową

Sernik z pianką cytrynową

nazwa

Wykonanie

Kolejny smaczny sernik z przepisów Dorotki.
Składniki na ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
600 g półtłustego lub tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
100 g cukru pudru
3 żółtka
pół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
5 łyżek oleju (75 ml)
50 g rodzynek, niekoniecznie
Pianka cytrynowa:
4 białka
kisiel cytrynowy bez cukru
4 łyżki cukru
Ponadto:
1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki (około 250 - 300 g).
Mąkę przesiać, wsypać proszek, kakao i wymieszać. Dodać masło, posiekać. Żółtka ubić z cukrem, dodać do mąki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią. Jedną część wstawić do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać kisiel i dalej ubijać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/11/418-sernik-z-pianka-cytrynowa.html