Wykonanie

Składniki :5
żółtek3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3 czubate łyżki
cukru pudru250 g
margaryny Kasi, ewentualnie
masło
Przygotowanie :
Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami2/3 ciasta rozwałkować na spód natłuszczonej dużej formy, nakłuć i upiec na rumianoUpieczone ciasto posypać
kaszą manną, rozłożyć usmażone
jabłkaNa wierzch rozłożyć ubite
białka z
cukrem pudrem i
budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciastaPiec do zarumienia ciasta w temp. 180* CNa piankę :5
białekszklanka
cukru pudru2 małe budynie bez
cukru - razem 80 g1/2 szklanki
olejuPrzygotowanie pianki:Do ubitych na pianę
białek dodać
cukier, ubić razemDosypywać stopniowo
budyń - miksować, a na koniec wlać strużką
olej i ubić całość na sztywno.

Na farsz użyłam 60 dag przesmażonych
jabłek i ok. 20 dag utartej dyni.
Cukru dodałam tylko do lekkiej słodkości.Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych
jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam to ja.Ciasto które poskubałam na wierzch leżało w lodówce tylko wtedy kiedy piekł się spód.Gdyby była trudność podczas przesmażania
jabłek tzn. byłyby ciągle rzadkie, to można dodać do jeszcze ciepłych, ale nie w czasie gotowania - łyżkę
bułki tartej lub
kaszy manny i dokładnie rozmieszać.