ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto jabłkowo- dyniowe z pianką.

Kruche ciasto jabłkowo- dyniowe z pianką.

nazwa

Wykonanie

Składniki :
5 żółtek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki cukru pudru
250 g margaryny Kasi, ewentualnie masło
Przygotowanie :
Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami
2/3 ciasta rozwałkować na spód natłuszczonej dużej formy, nakłuć i upiec na rumiano
Upieczone ciasto posypać kaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka
Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta
Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C
Na piankę :
5 białek
szklanka cukru pudru
2 małe budynie bez cukru - razem 80 g
1/2 szklanki oleju
Przygotowanie pianki:
Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem
Dosypywać stopniowo budyń - miksować, a na koniec wlać strużką olej i ubić całość na sztywno.
Na farsz użyłam 60 dag przesmażonych jabłek i ok. 20 dag utartej dyni. Cukru dodałam tylko do lekkiej słodkości.
Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam to ja.
Ciasto które poskubałam na wierzch leżało w lodówce tylko wtedy kiedy piekł się spód.
Gdyby była trudność podczas przesmażania jabłek tzn. byłyby ciągle rzadkie, to można dodać do jeszcze ciepłych, ale nie w czasie gotowania - łyżkę bułki tartej lub kaszy manny i dokładnie rozmieszać.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/11/kruche-ciasto-jabkowo-dyniowe-z-pianka.html