ßßß
Smaczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i cytrynową pianką. Z pianką, która najcześciej znika pod ciężarem kruchego ciasta.. ale nadaje mu świetnego, cytrynowego smaku. Sernik nie jest przesłodzony, a dodatek kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek) doskonale równoważy jego smak. Kiedyś piekłam go częściej, ale lubię do niego wracać :-).Składniki na ciasto kruche:450 g mąki pszennej100 g cukru pudru250 g masła3 żółtka2 płaskie łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki ciasta szybko wyrobić i zagnieść (można w malakserze). Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć. Jedną część włożyć do lodówki na godzinę, a drugą zamrozić.Masa serowa:600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie100 g drobnego cukru do wypieków3 żółtkapół opakowania proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (20 g)5 łyżek oleju (75 ml)50 g rodzynków (niekoniecznie)Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszysty krem (kogel mogel). Dolewać po łyżce oleju, dalej ucierać. Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać. Wsypać budyń, rodzynki, wymieszać.Pianka cytrynowa:4 białkakisiel cytrynowy bez cukru4 łyżki cukruBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Dodać przesiany kisiel i delikatnie wymieszać, do połączenia.Ponadto:1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki (około 250 - 300 g)Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 25 x 35 cm. Na cieście rozsmarować powidła. Wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser delikatnie wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce z grubymi oczkami zamrożone ciasto.Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Smacznego :-).