Wykonanie
Składniki na zalewę octowa:1,1 l
wody0,1 l
octu 30% lub 0,3 l
octu 10% (zwykłego)6 ziarenek
ziela angielskiego3 ziarenka
pieprzu1 mały
liść laurowy1 mała
cebula (pokroić w plastry)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka jarzynki do zup(np.
Vegetta)1 łyżeczka
maggi1 kg świeżych rybDo pieczenia ryb:100 g
bułki tartej100 g
mąki pszennej1
jajkoolejŚwieże
ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu.
Bułkę tartą wymieszać dokładnie z
mąką pszenną w płaskim naczyniu.
Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.
Ryby opanierować w
jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim
oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące
ryby poukładać w słoikach.W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać
ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni.