ßßß Cookit - przepis na Zrazy po węgiersku

Zrazy po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Oto zrazy , ale prawdę mówiąc są to małe zraziki i bez żadnych dodatków w środku.. Bardzo smaczne...
1 kg wieprzowiny ( schab bez kości lub od szynki )
2 spore cebule
1 łyżka mąki
3 - 4 łyżki gęstej śmietany 30%
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 l bulionu z kostki
1 łyżka miodu ( może być cukier do smaku)
sól ,pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso pokroić w plastry i po rozbiciu uformować zgrabne, średniej wielkości zraziki. Obsypać pieprzem i solą, odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Cebule obrać posiekać w grubą kostkę, zrumienić na oleju i przełożyć do rondla, wraz z bulionem.
Mięso lekko oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym przełożyć je do rondla. Zawartość zagotować, postawić garnek na płytce i na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa, około 40 minut.
Gdy to nastąpi, mięso wyjąć (bez cebuli). Cebulę w sosie zmiksować, następnie sos przecedzić przez gęste sito, a cebulę przetrzeć do sosu przez to sito. Tak otrzymany sos przełożyć spowrotem do rondla i zagotować.
W miseczce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, obiema paprykami i dodać ją do sosu, dokładnie rozprowadzić, i zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli tak nie jest, doprawić go płaską łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody, sos ponownie krótko zagotować. Tak przygotowany sos dosmaczyć miodem lub cukrem, solą i pieprzem.Do sosu przełożyć mięso.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/zrazy-po-wegiersku.html