Wykonanie

Oto zrazy , ale prawdę mówiąc są to małe zraziki i bez żadnych dodatków w środku.. Bardzo smaczne...1 kg
wieprzowiny (
schab bez kości lub od
szynki )2 spore
cebule1 łyżka
mąki3 - 4 łyżki gęstej
śmietany 30%2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 czubata łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 l
bulionu z kostki1 łyżka
miodu ( może być
cukier do smaku)
sól ,
pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso pokroić w plastry i po rozbiciu uformować zgrabne, średniej wielkości zraziki. Obsypać
pieprzem i
solą, odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Cebule obrać posiekać w grubą kostkę, zrumienić na
oleju i przełożyć do rondla, wraz z
bulionem.
Mięso lekko oprószyć
mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym przełożyć je do rondla. Zawartość zagotować, postawić garnek na płytce i na wolnym ogniu dusić do miękkości
mięsa, około 40 minut.Gdy to nastąpi,
mięso wyjąć (bez
cebuli).
Cebulę w sosie zmiksować, następnie sos przecedzić przez gęste sito, a
cebulę przetrzeć do sosu przez to sito. Tak otrzymany sos przełożyć spowrotem do rondla i zagotować.W miseczce wymieszać
śmietanę z
koncentratem pomidorowym, obiema
paprykami i dodać ją do sosu, dokładnie rozprowadzić, i zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli tak nie jest, doprawić go płaską łyżką
mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej
wody, sos ponownie krótko zagotować. Tak przygotowany sos dosmaczyć
miodem lub
cukrem,
solą i
pieprzem.Do sosu przełożyć
mięso.