ßßß Cookit - przepis na PIECZONY INDYK

PIECZONY INDYK

nazwa

Wykonanie

Pieczony indyk nadziewany jabłkami i suszonymi owocami to SPECJALNOŚĆ moich Teściów.
Jest to idealne wprost danie na duży rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie znajomych.
Indyk z tego przepisy zawsze wychodzi rumiany, soczysty i po prostu pyszny. Podany z upieczonymi wewnątrz owocami jest wprost wyśmienity. Mogę więc powiedzieć, że przyrządzania uczyłam się u Mistrzów.
U Teściów istnieje podział na role: Mama przygotowuje, soli i nadziewa indyka, Tata najpierw go wybiera i kupuje, a potem piecze :)
U nas w domu też jest podział… ja szykuję i piekę, Mąż kroi, a cała Rodzina zjada z apetytem!
Uwaga:)
Całą trudność w przygotowaniu indyka stanowi „logistyka”. Mój harmonogram wygląda tak:
Dzień poprzedzający pieczenie:
rano – wyjąć indyka z zamrażarki, pozostawić w temperaturze pokojowej do wieczora
wieczór – włożyć indyka do „solanki” i przykryć pokrywą lub folią (jeśli naczynie nie jest wystarczająco duże, i część indyka wystaje ponad solankę, trzeba późnym wieczorem indyka obrócić tak, aby piersi były zanurzone w solance)
Dzień pieczenia:
rano – wyjąć indyka z solanki, osuszyć, nałożyć farsz i zaszyć/ zasznurować ; trzymać w lodówce do czasu pieczenia
około 4-5 godzin przed podaniem (w zależności od wielkości indyka) – rozgrzać piekarnik i wstawić indyka
ILE CZASU PIEC INDYKA?
Przybliżony czas pieczenia indyka z nadzieniem:
waga od 4 , 5 kg do 6 , 5 kg – po 40 min na każdy kg
waga powyżej 6 , 5 kg – po 35 min na każdy kg
Ja podane tutaj czasy pieczenie traktuję jako „orientacyjną podpowiedź”. Na ich podstawie obliczam w przybliżeniu moment wstawienia indyka do piekarnika. O tym czy indyk jest już odpowiednio upieczony decyduję na podstawie wskazań termometru, o którym piszę więcej poniżej.
AKCESORIA POMAGAJĄCE W PIECZENIU
Piekąc indyka używam dwóch, dla mnie niezbędnych, „urządzeń”. Pierwsze to, wspominana już wcześniej gruszka do polewania, a drugie to termometr, który wskazuje temperaturę w środku pieczeni. Termometr wbija się w mięso, tak aby jego czubek-sonda sięgały jak najgłębiej i w ten sposób pokazywały temperaturę wewnątrz pieczeni. Jest on szczególnie przydatny przy pieczeniu dużych sztuk mięsa, całego indyka lub szynki z kością. Można go kupić w niektórych supermarketach oraz przez internet.
Ja mam jeden taki termometr do oddania w prezencie, więc jeśli ktoś by na niego reflektował, proszę o pozostawienie wiadomości w komentarzach. (Jeśli będzie więcej chętnych, pozwolę sobie zrobić losowanie, a o jego wynikach poinformuję za tydzień).
JAK KROIĆ INDYKA?
Tutaj można obejrzeć jak szybko i łatwo pokroić indyka.
Składniki: (porcja dla 10-12 osób)
1 indyk/indyczka o wadze ok. 6 kg (świeży lub mrożony)
2 jabłka szara reneta – obrane i pokrojone w „ósemki”
1 szklanka bakalii w całości (rodzynki, suszone śliwki i morele)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Ponadto:
„gruszka” do polewania
termometr
długi, ostry nóż
bardzo duży widelec
Wykonanie:
Rozmrozić indyka. (Uwaga: Najlepiej pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 6-10 godzin.)
Do dużej miski/garnka nalać zimnej wody i bardzo mocno ją osolić i dokładnie wymieszać (sól powinna się całkowicie rozpuścić). Włożyć indyka, przykryć i pozostawić na 10-12 godzin (najlepiej na całą noc).
Zmobilizowana pytaniami Czytelników podaję przepis na solankę, w której trzeba moczyć indyka.
Solanka : 1-1,5 łyżki stołowej soli na 1 litr zimnej wody.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Wymieszać z rodzynkami oraz suszonymi śliwkami i morelami.
Indyka osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, a następnie nadziać farszem i zaszyć bawełnianą nitką lub zasznurować .
Indyka ułożyć w brytfannie (najlepiej nadaje się głęboka blacha z piekarnika). Posmarować oliwą z oliwek. Wbić termometr, tak aby cały sztyft wszedł w mięso (najlepiej w pierś). Wstawić do piekarnika (tak abyśmy mogli obserwować temperaturę wskazywaną przez termometr).
Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni, a następnie obniżyć temperaturę do 160-170 stopni. W zależności od potrzeby, obniżając lub podwyższając temperaturę (plus/minus 10 stopni) można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Gdyby indyk rumienił się za bardzo, można go przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
Uwaga:) „Szkół pieczenia” jest wiele. Niektórzy najpierw pieką indyka owiniętego folią aluminiową… Inni kładą indyka najpierw grzbietem do góry aby soki i tłuszcz spływały „na piersi”… Są też tacy, którzy pieką indyka dzień wcześniej, a następnie okrywają go folią i tak podgrzewają…
Ja piekę indyka przez cały czas odkrytego, leżącego na grzbiecie, pilnuję częstego polewania sosem i podaję gościom zaraz po upieczeniu;)
W czasie pieczenia wielokrotnie polewać indyka wytworzonym sosem. (Uwaga: Gdyby sosu było za mało, należy wlać do formy, w której piecze się indyk trochę gotującej wody.)
Uwaga: W wielu przepisach jest napisane, aby indyka kroić 15-20 minut po zakończeniu pieczenia. My przystępujemy do krojenia zaraz po wyjęciu indyka z piekarnika. Jest to może odrobinę trudniejsze, bo mięso jest nadal bardzo gorące i krojąc je trzeba sobie pomagać dużym widelcem, ale z drugiej strony, indyka nie trzeba ponownie odgrzewać, co mogłoby „wysuszyć” mięso.
Wyjąć łyżką owoce, którymi indyk był nadziany i podać w salaterce jako dodatek do mięsa. (Uwaga: Owoce są wprost fantastyczne! Miękkie i soczyste!)
Smacznego:)
Do pieczonego indyka bardzo będzie pasował mus żurawinowo-gruszkowy,
sałatka z czerwonej cykorii i suszonej żurawiny,
sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami
oraz sałatka z cykorii, jabłek i sera pleśniowego .
Moi Drodzy,
Nie wyrzucajcie kości z upieczonego indyka!
Wywar na nich ugotowany jest przepyszny i stanowi wspaniałą bazę dla wielu zup!
Tutaj przepis.
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/25/pieczony-indyk