Wykonanie


Znacie mnie już trochę i wiecie, że lubię tłustą kuchnię. Najlepiej taką z pogranicza kuchni orientalnej i fastfood – amerykańskiej. A, że ostatnio naoglądałam się amerykańskich programów na TLC to zachciało mi się
żeberek. Wysłałam więc
męża do sklepu a sama zaczęłam przeglądać prasę kulinarną w poszukiwaniu inspiracji. Na szczęście z pomocą przyszedł mi najnowszy numer Moje gotowanie (marzec 2014) a w nim artykuł z kilkoma przepisami na
żeberka z pięknymi zdjęciami (zresztą jak zawsze). Posiedziałam i wymyśliłam, że zrobię
żeberka po toskańsku. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu.Zachęcam również do przygotowania wcześniejszej wersji grillowanych
żeberek . Tak się złożyło, że i te poprzednie i te obecne podałam z
ziemniakami wedges .

Przy okazji udało mi się zrobić porządki w szafce z
przyprawami i odkryłam granulowaną
cebulę. Na co dzień nie używam takich wynalazków ale tym razem sobie pomyślałam „a co mi tam? przecież nie wyrzucę…” Tym bardziej, że w oryginalnym przepisie znajdował się granulowany
czosnek.

Składniki (podaję mój zmodyfikowany przepis; po oryginalny odeślę Was do magazynu):1,5kg
żeberek50g
białego cukru1 łyżka
soli1 łyżka czarnego, świeżo mielonego
pieprzu1 łyżka mielonej
paprykiłyżeczka
pieprzu cayenne3 łyżki granulowanej
cebuli1 łyżka
olejuzasmażka z 1 łyżki
mąki i 1 łyżki
smalcumała
cebula100ml pikantnego
ketchupu200ml wrzącej
wody1 łyżka
cukrusól i
pieprz do smaku
Mięso:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy (ja pokroiłam po 1 kostce ale doradzam zrobić grubsze). Przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z 1 łyżką
oleju (najlepiej ręką – chodzi o to aby
olej pokrył
żeberka i był nośnikiem smaku dla sypkiej marynaty; podczas pieczenia z
żeberek i tak wytopi się masa tłuszczu).Marynata:
Cukier,
sól,
pieprz,
paprykę,
cayenne oraz granulowaną
cebulę mieszamy w miseczce. Przygotowane wcześniej
żeberka przesypujemy dokładnie
mieszanką przypraw i dobrze mieszamy (znowu ręcznie wychodzi najlepiej). Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut (opcja góra-dół). W tym czasie przynajmniej 3
razy przewracamy je na drugą stronę. Następnie włączamy opcję grill w piekarniku (u mnie to był grill górny) na 15 minut. Jeżeli nie masz opcji grill możesz po prostu wydłużyć opcję pieczenia góra-dół.Sos: W czasie gdy
żeberka się pieką zabieramy się za przygotowanie sosu. W garnku rozpuszczamy
smalec. Dodajemy posiekaną
cebulę i przesmażamy przez chwilę aby zmiękła. Solimy. Dodajemy
mąkę i cały czas mieszając przygotowujemy zasmażkę. Od tej
pory trzeba bardzo uważać bo sos będzie się łatwo przypalać. Dodajemy pozostałe składniki i cały czas mieszamy. Po dodaniu
wody garnek przestawiamy na najmniejszy palnik i gotujemy przez 15-20 minut. Doprawiamy do smaku.