Wykonanie
            Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam 
kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie.Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!


SKŁADNIKI:- duży 
kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki- 3 łyżeczki 
słodkiej papryki- 2 łyżeczki 
pieprzu cayenne- 1 łyżeczka mielonego 
pieprzu- 2 litry 
wody- pół szklanki 
soli- pół szklanki 
cukru- 
mąka do panierowania- 
olej do głębokiego smażeniaPRYGOTOWANIE:Przygotowujemy solankę: 
wodę z 
solą i 
cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część 
mięsa wcieramy 
miks przypraw (
papryka, 
cayenne, 
pieprz). Wkładamy 
kurczaka do zimnej solanki i marynujemty w lodówce przez 24 godziny. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (wykonujemy to delikatnie), osuszamy i obtaczamy w 
mące. Smażymy w rozgrzanym 
oleju na złoto-brązowy kolor. Ja pierwszy kawałek przekroiłam aż do kości, by sprawdzić jaki jest czas smażenia - resztę kawałków smażyłam "na oko". Smacznego!



Tak przygotowany 
kurczak smakuje jak z KFC. Jest bardzo soczysty w środku, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący.

