Wykonanie


Faszerowane warzywa rzadko goszczą w mojej kuchni. Powód jest prosty i prozaiczny – po prostu są zbyt pracochłonne. Teoretycznie.Ładna pogoda wygania mnie z kuchni na dwór. Całe dnie z córką spędzamy na pobliskim placu zabaw. Nic więc
dziwnego, że nie chce mi się stać w kuchni i gotować. Zakupy robię z przymusu bo przy takiej pogodzie ciężko jest cokolwiek nosić. Raz na tydzień jeżdżę więc do Lidla i robię szybkie zakupy. Zwykle właśnie to co akurat proponują w kuchni lidla bo to najszybciej i najtaniej wychodzi.W tym tygodniu proponują dwa dania. Pierwszym są faszerowane
bakłażany przy których jest dość sporo roboty. Warto jednak pokusić się o ich przygotowanie. Porcja jest dość duża i dla rodziny takiej jak nasz (2+1) wystarcza na dwa dni. Syte, zdrowe i warzywne. Czego chcieć więcej?Składniki:3
bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm500 g
mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego2 puszki
pomidorów pelatiok. 50-70 ml
oliwy z oliwek2
cebule, pokrojone w kostkę100 ml
czerwonego wina wytrawnego10 g
cynamonu10 g
oregano60 g
masła100 g
sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach2
żółtka1 kulka
mozzarelli, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukruPokrojone w plastry
bakłażany skrapiamy
oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.FARSZ:
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g
oregano, niewielką ilość przygotowanego
cynamonu, część
startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę
mozzarellę,
sól,
pieprz i część pokrojonej w kostkę
cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2
żółtka, ponownie mieszamy.SOS:Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę
cebuli, 1 łyżeczkę
oregano, ½ łyżeczki
cynamonu oraz rozgnieciony ząbek
czosnku. Całość smażymy, zalewamy
pomidorami pelati, dodajemy
czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy
masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i 1 łyżeczką
cukru.Farsz
mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej
bakłażana.Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość
sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z
bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy
startym serem grana padano.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl