ßßß

Wyjątkowo udana w smaku zapiekanka ze śledziem. Przyznam szczerze, że gdyby mnie nie zachęciła reklama na stronie Lidla to pewnie nigdy bym się nie zdecydowała na wykorzystanie śledzia właśnie w zapiekance.
Chociaż nie jest zbyt wyględna a zrobienie tych zdjęć zajęło mi więcej czasu niż normalnie to i tak uważam, że powinieneś wypróbować ten przepis. Nie zachęca wyglądem ale na pewno przekonuje prostotą oraz kosztem. Bardzo tania (szczególnie gdy produkty kupisz w Lidlu bo mają na nie akurat promocję) i do tego bardzo smaczna. Nie nadaje się odgrzewana ale spokojnie najeść się nią mogą 4 osoby.Składniki:2 opakowania filetów śledziowych à la Matias3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane1 por, umyty i drobno pokrojony20 g obranych pistacji1 camembert150 ml białego wytrawnego wina20 g masłanatka pietruszki do dekoracjisólpieprz2 opakowania miksu sałat ITALIANAniewielka ilość oliwy z oliwek300 ml śmietany 30%2 jajamleko do moczenia śledzi*Przed przystąpieniem do gotowania namocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc przed przygotowaniem dania.1 por rozcinamy i myjemy, następnie kroimy dosyć drobno. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza.Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami.Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni.Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.Na talerz wykładamy sałatę (miks sałat ITALIANA), polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl