Wykonanie
Kolejna zapiekanka makaronowa. Tym razem warzywa i
mozzarella. Piękne kolory, pyszna, szybka i tania do zrobienia. Po raz kolejny brawa dla Lidla.
Chwyć widelec i jedz!
Składniki:suchy
makaron kokardki: 300 gśrednia
cebula: 1 szt.
brokuł, umyty: 1 szt.
jajka: 2 szt.
boczek parzony: 1 opakowaniemałe
pomidory: 175 g
śmietanka 30%, słodka: 200 g
mozzarella: 1 szt.
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
sól: do smaku
pieprz: do smaku
Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie
boczku kroimy w paski.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy
boczek, smażymy, mieszamy.Małym nożem wycinamy różyczki
brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego
makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną
wodą wrzucamy różyczki
brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do
boczku na patelni dodajemy
cebulę, całość mieszamy.Do kolejnej miski wlewamy
śmietankę, wbijamy 2 całe
jajka, mieszamy, następnie dodajemy
sól i
pieprz. Małe
pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z
wody ugotowane
brokuły. Ugotowany i odcedzony
makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
śmietaną, dodajemy
pomidory,
boczek i
cebulę z patelni i odcedzone
brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g
grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).Wyciągamy zapiekankę z pieca.Przepis pochodzi z kuchnialidla.plBiorę udział w konkursie na blog roku 2012. Będzie mi bardzo miło jeśli oddasz na mnie jeden głos. To zaledwie złotówka z groszami a dzięki temu spełnisz moje marzenie.