ßßß

Kolejna zapiekanka makaronowa. Tym razem warzywa i mozzarella. Piękne kolory, pyszna, szybka i tania do zrobienia. Po raz kolejny brawa dla Lidla.
Chwyć widelec i jedz!
Składniki:suchy makaron kokardki: 300 gśrednia cebula: 1 szt.brokuł, umyty: 1 szt.jajka: 2 szt.boczek parzony: 1 opakowaniemałe pomidory: 175 gśmietanka 30%, słodka: 200 gmozzarella: 1 szt.ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 gsól: do smakupieprz: do smakuCebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy.Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).Wyciągamy zapiekankę z pieca.Przepis pochodzi z kuchnialidla.plBiorę udział w konkursie na blog roku 2012. Będzie mi bardzo miło jeśli oddasz na mnie jeden głos. To zaledwie złotówka z groszami a dzięki temu spełnisz moje marzenie.