Wykonanie
Uwielbiamy zapiekanki, a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i
mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam
makaron na bezglutenowy,
boczek na
kiełbasę i dodałam
kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje dla 4-5 osób):ok. 250 g
makaronu bezglutenowego ( u mnie np. świderki)2
cebule2 pęta
kiełbasy1 mała puszka
kukurydzy1
brokułgarść
pomidorków koktajlowych2 kule
sera mozarella200 g
śmietanki 30%1
jajkooliwa do smażenia
sól,
pieprz,
oreganoświeże listki
bazylii do dekoracji
ser grana padano do starciaWykonanie:
1.
Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na
oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki
cebulę i jeszcze chwilę smażymy i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy
makaron jak zwykle.
2.
Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy).
3. Do miseczki wlewamy
śmietankę, dodajemy
jajko, solimy,
pieprzymy, sypiemy
oregano (u mnie jak zawsze sporo przypraw) i mieszamy.
4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany i wystudzony
makaron i zalewamy go sporządzonym ze
śmietanki sosem.
5. Następnie dodajemy
kukurydzę i usmażoną
kiełbasę z
cebulą, mieszamy.
6. Następnie dodajemy przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kosteczkę
sery mozarella, mieszamy.
7. Następnie dodajemy
brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam
solą i
pieprzem.
8. Na wierzch ścieramy
ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla.A ja oczywiście muszę jeszcze 10 minut dopiekać od
spodu.I gotowe. Podajemy posypane
startym serem grana padano i przyozdobione świeżymi listkami
bazylii. Smacznego :-)