ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa)

Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy zapiekanki, a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy, boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
ok. 250 g makaronu bezglutenowego ( u mnie np. świderki)
2 cebule
2 pęta kiełbasy
1 mała puszka kukurydzy
1 brokuł
garść pomidorków koktajlowych
2 kule sera mozarella
200 g śmietanki 30%
1 jajko
oliwa do smażenia
sól, pieprz, oregano
świeże listki bazylii do dekoracji
ser grana padano do starcia
Wykonanie:
1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę i jeszcze chwilę smażymy i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy makaron jak zwykle.
2. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy).
3. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, sypiemy oregano (u mnie jak zawsze sporo przypraw) i mieszamy.
4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany i wystudzony makaron i zalewamy go sporządzonym ze śmietanki sosem.
5. Następnie dodajemy kukurydzę i usmażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy.
6. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy.
7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem.
8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla.
A ja oczywiście muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu.
I gotowe. Podajemy posypane startym serem grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/09/zapiekanka-wg-pascala-bezglutenowa.html