Wykonanie
Już kilka
razy pojawiły się na moim blogu dania z kuchni Lidla. Tym razem również robiłem danie wg. przepisu Pascala - zapiekanka makaronowa z warzywami i
mozarellą . Wielkiego szału nie zrobiła, ale jest łatwa w przygotowaniu i może służyć jako danie na kolację dla znajomych. Danie prawie dla wegetarian (wczoraj widziałem w gazecie przepis sygnowany jako danie dla wegetarian "
Piersi z kurczaka ze
szpinakiem") wystarczy wyeliminować
boczek i mamy praktycznie bezmięsne danie.
Składniki :300 g
makaronu kokardki1 średnia
cebula1
brokuł2
jaja250 g
boczku parzonego175 g małych
pomidorów200 g
śmietanki 30%1
mozzarella40 g
sera Gran Padanosól,
pieprzPrzygotowanie :1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.2.
Cebulę drobno siekamy.3. Na rozgrzaną patelnię wkładamy pokrojony w paski
boczek.4. W kolejnym garnku z osoloną
wodą gotujemy
brokuł, który dzielimy na mniejsze różyczki przed gotowaniem.5. Do
boczku na patelnię dodajemy
cebulkę i mieszamy.6. W szklance, bądź miseczce mieszamy 2
jaja ze
śmietanką i
przyprawami.
7.
Makaron i
brokuł po ugotowaniu odlewamy.8. W naczyniu żaroodpornym układamy na spód
makaron, następnie polewamy
śmietaną z
jajami.9. Małe
pomidorki kroimy w ćwiartki i wraz z
brokułami dodajemy do
makaronu.10.
Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.11. Całość dokładnie mieszamy.12. Na wierzch posypujemy
startym serem Gran Padano.
13. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.14. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy naszą zapiekankę na ok 10 minut.15. Po 10 minutach możemy zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 5-10 minut.16. Zapiekanka jest gotowa.S M A C Z N E G O ! ! !