ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Przepis na zapiekankę, który w mojej rodzinie jest chyba już od pokoleń. Co prawda każde pokolenie dodaje do niej coś od siebie a niektóre składniki modyfikuje. Nie jest to nic trudnego a największą jej zaletą jest to, że do jej przygotowania wystarczą „resztki lodówkowe”. Jest to więc przepis na zakończenie tygodnia przed weekendowym zapychaniem lodówki.
Tak jest przynajmniej w moim domu. Mam więc nadzieję, że ten przepis sprawdzi się też w Waszych domach.
Składniki:
1 opakowanie makaronu typu świderki (ja użyłam MALMA)
500 g kiełbasy jałowcowej
5-6 dużych pieczarek
puszka kukurydzy
50g tartego parmezanu
¾ szklanki mleka
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Najlepiej na półmiękko.
Z kiełbasy zdejmujemy skórkę (o ile jest to konieczne) i przekrajamy wzdłuż na pół. Następnie pokroić w plasterki. Przesmażamy ją na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 części. Natkę siekamy drobno.
Makaron, odsączoną kukurydzę i usmażoną kiełbasę mieszamy ze sobą. Dodajemy pieczarki i natkę pietruszki. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością tłuszczu.
Jajka rozmącamy w mleku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polewamy danie i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura pieczenia to 200 stopni (przez 20 minut).
W tym czasie koncentrat i ketchup mieszamy z niepełną szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Posypujemy parmezanem i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/zapiekanka-makaronowa-kielbasa