ßßß Cookit - przepis na MAKARON KUKURYDZIANY

MAKARON KUKURYDZIANY

nazwa

Wykonanie

Makron kukurydziany, jak lane kluseczki to świetny dodatek do zup, jest on całkowicie bezglutenowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty, ciasto jest konsystencji miękkiej plasteliny jednak wałkowanie jego jest trudne, ponieważ ciasto się kruszy, więc przygotowałam go w formie lanych klusek. Po ugotowaniu dodajemy go jako dodatek do zup lub polewamy ulubionym sosem, ja podłam z sosem pomidorowym i oregano.
SKŁADNIKI :
około 350 g mąki kukurydzanej
1 jajko
1 szklanka wody
woda i sól z 1 łyżką oleju, do gotowania makaronu
PRZYGOTOWANIE :
W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy do niej 1 szklankę mąki kukurydzianej i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Powstanie elastyczne ciasto, odkładamy do ostudzenia.
Ciasto wykładamy na stolnicę, wbijamy jajko i dosypując mąki zagniatamy je do momentu aż przestanie się kleic. Formujemy kulkę.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Ciasto nad garnkiem ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy aby kluseczki się nie zlepiły. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku i makaron rozkładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/04/makaron-kukurydziany.html