Wykonanie
Makron kukurydziany, jak lane kluseczki to świetny dodatek do zup, jest on całkowicie bezglutenowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty, ciasto jest konsystencji miękkiej plasteliny jednak wałkowanie jego jest trudne, ponieważ ciasto się kruszy, więc przygotowałam go w formie lanych klusek. Po ugotowaniu dodajemy go jako dodatek do zup lub polewamy ulubionym sosem, ja podłam z
sosem pomidorowym i
oregano.

SKŁADNIKI :około 350 g
mąki kukurydzanej1
jajko1 szklanka
wodywoda i
sól z 1 łyżką
oleju, do gotowania
makaronuPRZYGOTOWANIE :W garnku zagotowujemy 1 szklankę
wody, wsypujemy do niej 1 szklankę
mąki kukurydzianej i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Powstanie elastyczne ciasto, odkładamy do ostudzenia.Ciasto wykładamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dosypując
mąki zagniatamy je do momentu aż przestanie się kleic. Formujemy kulkę.W garnku zagotowujemy
wodę z
solą i
olejem. Ciasto nad garnkiem ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy aby kluseczki się nie zlepiły. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia, odcedzamy na durszlaku i
makaron rozkładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy.
