Wykonanie

Dawno nie było na blogu przepisu na domowy fast food. Mam spore zaległości w publikowaniu przepisów za co bardzo przepraszam. Nagromadziłam sporo zdjęć, jednak z braku czasu na ich opisanie nie pojawiają się na blogu. Biję się w piersi i obiecuję poprawę.Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedne z moich ulubionych ostatnio potraw – skrzydełka buffalo. Przygotowuję je zwykle na bardzo ostro (
daję dużo
płatków chilli) i zatapiam je w słodko-kwaśnym sosie.
Hitem do tego dania są pieczone
bataty, których akurat nie mam na zdjęciu pokazanych. Zachęcam do przygotowania tego przepisu szczególnie na wieczory przy
piwie i meczu. U mnie w domu co prawda meczy się raczej nie ogląda, za to idealnie wpasowują się w wieczory przy ps3Diablo 3 rulezzzz!

Składniki:8-10 skrzydełek z
kurczaka2 łyżki
słodkiej papryki w proszkułyżeczka
solipłatki chilli – ilość wedle upodobańkilka łyżek
mąki pszennej do panierowaniaSkrzydełka myjemy, osuszamy o kroimy na 3 części (w stawach). Najmniejszą część odrzucamy. Pozostałe nacieramy
solą.
Płatki chilli rozcieramy w moździerzu na proszek (możemy od razu użyć sproszkowanego
chilli). Dodajemy
paprykę słodką. Łączymy ze skrzydełkami i odstawiamy na noc do lodówki (minimum godzinę).Po tym czasie obtaczamy w
mące pszennej i smażymy na głębokim tłuszczu (temperatura 170 stopni) przez kilka minut.
Mięso nie powinno być surowe. Jeżeli jednak nie odchodzi łatwo od kości wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez chwilę (180 stopni). Po smażeniu skrzydełka należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.Sos:
cebulaszalotka2-3 ząbki
czosnku70-90g
masła (ważne aby było to prawdziwe
masło 82% tłuszczu
mlecznego)łyżka
brązowego cukrułyżka
słodkiej papryki mielonejpół szklanki dobrej jakości
ketchupu (użyłam łagodnego)
sól i
pieprz do smakułyżeczka
octu winnegoCebulę,
szalotkę i
czosnek obieramy. Przekładamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy (można posiekać ręcznie – ważne aby drobno). Na rozgrzanym
maśle podsmażamy posiekane warzywa. Solimy.
Cebula powinna zmięknąć szybciej. Dodajemy
paprykę słodką oraz
ketchup. Zagotowujemy (w razie potrzeby można dodać odrobinę
bulionu drobiowego lub
wody). Doprawiamy
octem,
solą oraz
pieprzem.Do sosu przekładamy przygotowane wcześniej skrzydełka. Mieszamy i chwilę zagotowujemy. Podajemy najlepiej z frytkami, pieczonymi
ziemniakami tradycyjnymi. Doskonale smakują również z pieczonymi
batatami.