ßßß
Dawno nie było na blogu przepisu na domowy fast food. Mam spore zaległości w publikowaniu przepisów za co bardzo przepraszam. Nagromadziłam sporo zdjęć, jednak z braku czasu na ich opisanie nie pojawiają się na blogu. Biję się w piersi i obiecuję poprawę.Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedne z moich ulubionych ostatnio potraw – skrzydełka buffalo. Przygotowuję je zwykle na bardzo ostro (daję dużo płatków chilli) i zatapiam je w słodko-kwaśnym sosie. Hitem do tego dania są pieczone bataty, których akurat nie mam na zdjęciu pokazanych. Zachęcam do przygotowania tego przepisu szczególnie na wieczory przy piwie i meczu. U mnie w domu co prawda meczy się raczej nie ogląda, za to idealnie wpasowują się w wieczory przy ps3Diablo 3 rulezzzz!
Składniki:8-10 skrzydełek z kurczaka2 łyżki słodkiej papryki w proszkułyżeczka solipłatki chilli – ilość wedle upodobańkilka łyżek mąki pszennej do panierowaniaSkrzydełka myjemy, osuszamy o kroimy na 3 części (w stawach). Najmniejszą część odrzucamy. Pozostałe nacieramy solą.Płatki chilli rozcieramy w moździerzu na proszek (możemy od razu użyć sproszkowanego chilli). Dodajemy paprykę słodką. Łączymy ze skrzydełkami i odstawiamy na noc do lodówki (minimum godzinę).Po tym czasie obtaczamy w mące pszennej i smażymy na głębokim tłuszczu (temperatura 170 stopni) przez kilka minut. Mięso nie powinno być surowe. Jeżeli jednak nie odchodzi łatwo od kości wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez chwilę (180 stopni). Po smażeniu skrzydełka należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.Sos:cebulaszalotka2-3 ząbki czosnku70-90g masła (ważne aby było to prawdziwe masło 82% tłuszczu mlecznego)łyżka brązowego cukrułyżka słodkiej papryki mielonejpół szklanki dobrej jakości ketchupu (użyłam łagodnego)sól i pieprz do smakułyżeczka octu winnegoCebulę, szalotkę i czosnek obieramy. Przekładamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy (można posiekać ręcznie – ważne aby drobno). Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekane warzywa. Solimy. Cebula powinna zmięknąć szybciej. Dodajemy paprykę słodką oraz ketchup. Zagotowujemy (w razie potrzeby można dodać odrobinę bulionu drobiowego lub wody). Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem.Do sosu przekładamy przygotowane wcześniej skrzydełka. Mieszamy i chwilę zagotowujemy. Podajemy najlepiej z frytkami, pieczonymi ziemniakami tradycyjnymi. Doskonale smakują również z pieczonymi batatami.