Wykonanie
Orientalne akcenty w tym tygodniu będą zdecydowanie górowały w mojej kuchni. Przepis na
kurczaka w sosie słodko kwaśnym to jedna z moich ulubionych propozycji. Moja rodzina za nią przepada i myślę, że wiele osób podzieli to zdanie.
Sos słodko-kwaśny pasuje zarazem do
mięs, jak i do warzyw. Przygotowanie obiadu to niecałe 40 minut.Już niedługo na fanpage Iglotex rusza konkurs w którym będą do wygrania zestawy gadżetów. Serdecznie zapraszam!
Składniki na
mięso:2
filety z kurczakasok z połówki
cytrynyłyżka startego
imbiru (posiekanego)2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego80g
mąkijajoolej do smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na grubą kostkę i marynujemy w marynacie z
soku z cytryny,
sosu sojowego,
imbiru i posiekanego
czosnku. Czas marynowania to minimum godzina. Z
jajka, odrobiny
wody i
mąki przygotowujemy ciasto (powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe). Obtaczamy w nim kawałki
kurczaka. Smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z
oleju mięso odsączamy na ręczniku papierowym.Składniki na warzywa:opakowanie warzyw na patelnię Iglotex – mieszanka orientalna
ananas z puszki
olej sezamowy (w zależności od tego jak bardzo esencjonalną wersję mamy – u mnie około łyżeczki)1 łyżka
oleju rzepakowegoNa rozgrzanym
oleju sezamowym i rzepakowym smażymy zamrożone warzywa. Dodajemy
ananasa i jeszcze przez chwilę smażymy.Składniki na sos:
sok ananasowy (około 80ml)2-3 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżki
octu2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżka
mąki kukurydzianejWszystkie składniki przekładamy do rondelka i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Zagotowujemy a gdy sos zaczyna gęstnieć przekładamy do niego podsmażone wcześniej warzywa oraz
kurczaka. Zagotowujemy, delikatnie mieszając.