Wykonanie
Po raz pierwszy
sosu teriyaki spróbowałam w Subwayu, i muszę się przyznać, że nie wspominam miło tej próby. Do następnego z nim podejścia minęło sporo czasu. Ku mojemu zaskoczeniu mój smak zmienił się o 360 stopni, gdyż od tamtego czasu
kurczak w
sosie teriyaki zawładnął moim menu.Bazą marynaty teriyaki jest
sos sojowy, który jest jej głównym składnikiem, dlatego jeśli koś nie przepada za tym sosem marynata teriyaki nie jest dla niego. Zapraszam do spróbowania.Teriyaki chickenSkładniki:2
piersi z kurczaka1/4 szklanki
sosu sojowego1/4 łyżeczki suszonego
czosnku1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
białego pieprzu1/2 łyżeczki
musztardy francuskiej2 łyżeczki
mąki kukurydzianej4 łyżki
soku ananasowego3 łyżki
ananasa z puszki4 łyżki
brązowego cukrupieczarkiPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę o grubości około 4 cm.Przygotowanie marynaty: do blendera wrzucamy
sos sojowy,
czosnek,
imbir,
pieprz,
musztardę,
mąkę kukurydzianą,
sok z ananasa, kawałki
ananasa oraz
brązowy cukier. Wszystko miksujemy.
Do tak przygotowanej marynaty dodajemy kawałki
kurczaka, mieszamy i wkładamy na około godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki nabijamy
kurczaka na szaszłyki wraz z selekcją wybranych warzyw. Może to być
papryka,
cebula,
cukinia,
pieczarki. Ja użyłam wyłącznie
pieczarek. Szaszłyki są gotowe do grillowania. Grillujemy je przez 10 do 15 min.
Możemy je podać same lub z
sosem czosnkowym, kwestia smaku. Życzę smacznego!