Przepis na faszerowaną paprykę poznałam już dość dawno temu. Była to jedna z propozycji Uli Ziółkowskiej na warsztaty kulinarne z Akademią Marcina Budynka. Przepis ten tak strasznie mi się spodobał, że postanowiłam go pokazać właśnie tutaj.Propozycja jest dość szybka w przygotowaniu. Bardzo łatwa a jej jedynym minusem jest to, że jest całkowicie wegetariańska. Oczywiście zawsze można farsz zmodyfikować o mięso jednak myślę, że to już nie będzie to samo.Składniki:2 czerwone papryki100g fasolki szparagowej mrożonej1 szklanka kus-kus4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka sosu sojowego1 cebula1 ząbek czosnku4 pomidorki koktajlowe100g tofupęczek świeżej bazyliibulion warzywnysól i pieprz do smakuPapryki przekrajamy na pół zachowując ogonki. Całkowicie usuwamy gniazda nasienne a paprykę od wnętrza solimy. Kus-kus zalewamy wrzącym bulionem (1-2 cm płynu nad powierzchnią kaszki). Tofu kroimy w małą kostkę, zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstawiamy na chwilę. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy. Bazylię siekamy. Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę i kroimy na mniejsze części. Kus-kus, tofu, cebulę i czosnek, bazylię i fasolkę łączymy ze sobą. Farsz doprawiamy i przekładamy do papryk.Tak przygotowane papryki przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.