ßßß Cookit - przepis na Minestrone - włoska zupa warzywna

Minestrone - włoska zupa warzywna

nazwa

Wykonanie

Przeglądając ostatnio zdjęcia w katalogu przypomniałam sobie, że nie wrzucałam przepisu na zupę Minestrone. Przygotowałam ją przy okazji wizyty miłych gości z Winiary kilka tygodniu temu.
Zupa jak zupa. Specjalnie zachwalać jej nie będę. Jest smaczna, prosta i co ostatnio dla mnie najważniejsze bezmięsna. W takie upały jakie nawiedziły Warszawę, oraz w te które zapowiadają ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to właśnie mięso. Dlatego dwoję się i troję aby te dni wypełniać raczej lekkimi obiadami lub po prostu przekąsami.
Jedyne o czym ostatnio marzę to wielki hamak i sen.
Składniki:
2l wywaru warzywnego
80g białej fasoli – wcześniej namoczonej a następnie ugotowanej w tej samej wodzie w której się moczyła
90g pora – pokrojonego w kostkę
30g selera naciowego – pokrojonego w kostkę
50g cebuli – pokrojonej w kostkę
200g marchwi – pokrojonej w kostkę
600g pomidorów – sparzonych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
300g ziemniaków – pokrojonych w kostkę
60g oliwy
10g czosnku – posiekanego drobno
pietruszka
bazylia
Warzywa (zaczynając od najtwardszych i pomijając pomidory) podsmażamy na oliwie (lub na maśle klarowanym). Przekładamy do drugiego garnka i zalewamy wywarem. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną fasolę oraz pomidory. Dodajemy natkę pietruszki i bazylię (posiekaną). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zdjęcia WINIARY
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/minestrone-wloska-zupa-warzywna