Wykonanie


Przeglądając ostatnio zdjęcia w katalogu przypomniałam sobie, że nie wrzucałam przepisu na zupę Minestrone. Przygotowałam ją przy okazji wizyty miłych gości z
Winiary kilka tygodniu temu.Zupa jak zupa. Specjalnie zachwalać jej nie
będę. Jest smaczna, prosta i co ostatnio dla mnie najważniejsze bezmięsna. W takie upały jakie nawiedziły Warszawę, oraz w te które zapowiadają ostatnią rzeczą na którą mam ochotę to właśnie
mięso. Dlatego dwoję się i
troję aby te dni wypełniać raczej lekkimi obiadami lub po prostu przekąsami.

Jedyne o czym ostatnio marzę to wielki hamak i sen.Składniki:2l
wywaru warzywnego80g
białej fasoli – wcześniej namoczonej a następnie ugotowanej w tej samej wodzie w której się moczyła90g
pora – pokrojonego w kostkę30g
selera naciowego – pokrojonego w kostkę50g
cebuli – pokrojonej w kostkę200g
marchwi – pokrojonej w kostkę600g
pomidorów – sparzonych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę300g
ziemniaków – pokrojonych w kostkę60g
oliwy10g
czosnku – posiekanego drobno
pietruszkabazyliaWarzywa (zaczynając od najtwardszych i pomijając
pomidory) podsmażamy na
oliwie (lub na
maśle klarowanym). Przekładamy do drugiego garnka i zalewamy
wywarem. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną
fasolę oraz
pomidory. Dodajemy
natkę pietruszki i
bazylię (posiekaną). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Zdjęcia
WINIARY