ßßß Cookit - przepis na Szparagi z gremoladą

Szparagi z gremoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
300 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny do serwowania
Gremolada z chrupkim chlebem:
1 kromka suchego wiejskiego chleba*
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
* wysuszenie chleba można przyspieszyć wkładając go do średnio nagrzanego piekarnika.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przyciąć zdrewniałe końce szparagom. Obrać tylko twardą skórkę, do około 1/3 długości szparaga. Umyć, osuszyć i wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Suchy chleb drobno posiekać i wymieszać z czosnkiem, skórką z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem. Posypać po szparagach, polać pozostałą 1 łyżką oliwy.
Piec przez 20 - 25 minut aż szparagi będą miękkie a okruchy chleba zarumienione. Podawć z ćwiartką cytryny.
Propozycja podania
LIMONKOWY KURCZAK Z TYMIANKIEM
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_gremolada/przepis.html