ßßß
Cookit - przepis na Szparagi z gremoladą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szparagi z gremoladą
Składniki
Chleb wiejski
Czosnek
Skóra z cytryny
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
Limonka
Kurczak
Tymianek
Oliwa z oliwek
Zielone szparagi
Chleb chrupki
Cytryna
Wykonanie
Składniki2 porcje300 g
zielonych szparagów
2 łyżki
oliwy z oliwek
1/2
cytryny
do serwowaniaGremolada z
chrupkim chlebem
:1 kromka suchego
wiejskiego chleba
*1 ząbek
czosnku
, drobno posiekany1/2 łyżki drobno startej
skórki z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej
natki pietruszki
sól
i
pieprz
* wysuszenie
chleba
można przyspieszyć wkładając go do średnio nagrzanego piekarnika.PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Przyciąć zdrewniałe końce
szparagom
. Obrać tylko twardą skórkę, do około 1/3 długości
szparaga
. Umyć, osuszyć i wymieszać z 1 łyżką
oliwy z oliwek
. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Suchy
chleb
drobno posiekać i wymieszać z
czosnkiem
,
skórką z cytryny
,
natką pietruszki
,
solą
i
pieprzem
. Posypać po szparagach, polać pozostałą 1 łyżką
oliwy
.Piec przez 20 - 25 minut aż
szparagi
będą miękkie a okruchy
chleba
zarumienione. Podawć z ćwiartką
cytryny
.Propozycja podania
LIMONKOWY
KURCZAK
Z
TYMIANKIEM
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_gremolada/przepis.html
Przepisy powiązane
KURCZAK PIECZONY
KURCZAK W CYTRYNACH I ROZMARYNIE
SALSA Z PIETRUSZKI – CZOSNKOWO CYTRYNOWA
Kurczak pieczony w solnej skorupie
Udka kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie
Składniki powiązane (0)