ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy tort lodowy z truskawkami

Jogurtowy tort lodowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Lody jogurtowe:
6 dużych jogurtów greckich każdy po 330 g (razem około 2 kg)*
750 ml śmietany kremowej 30% ("kremówki")
9 żółtek
1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru (dałam nieco więcej)
Spód:
4 białka
mała szczypta soli
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
130 g wiórków kokosowych (lub zmielonych orzechów)
20 g mąki pszennej
oraz:
około 300 g truskawek
100 - 200 g białej czekolady
2 garście gotowych bezików
* dobry jest np. Zott, Maluta, Pilos, Candia, słaby Bakoma i Mlekovita
Przygotowanie
Na około 24 godziny przed planowanym przygotowywaniem lodów wyłożyć cały jogurt grecki na sitko wyścielone gazą. Sito zawiesić na dużej misce, tak aby w środku było dużo miejsca na odsączony z jogurtu płyn. Wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie w misce powinno zebrać się dość sporo płynu, który nie będzie potrzebny do deseru. Odsączony gęsty jogurt zachować.
Spód: piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy minimum 26 cm i wysokości 6 cm (użyłam mniejszej formy o średnicy 24 cm, ale dość wysokiej, na 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza tortownicę (papierem wykładamy samo dno).
Ubić białka z solą na sztywną pianę (około 3 minuty), następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując (około 3 minuty). Ubijać jeszcze przez 1 - 2 minuty, następnie dodać wiórki kokosowe uprzednio wymieszane z mąką i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć, ostudzić, wstawić do zamrażarki.
Lody jogurtowe: Do większego rondelka lub średniego garnka wlać śmietankę 30% i zagotować na średnim ogniu. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę (około 6 minut). Do żółtek wlać gorącą śmietankę i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Przelać masę z powrotem do garnka i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez około 4, 5 minuty, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się.
Do masy dodać odsączony jogurt i krótko zmiksować do połączenia się składników. Ostudzić a następnie całkowicie schłodzić. Ostudzoną masę zamrażać w maszynie do lodów (partiami jeśli jest to konieczne).
Truskawki pokroić, włożyć do rondelka i gotować z dodatkiem 3 łyżek cukru przez około 15 minut lub dłużej, aż powstanie gęsty syrop z kawałkami owoców. Ostudzić.
Do masy dodać posiekaną białą czekoladę oraz ostudzony mus, delikatnie wymieszać, następnie połączyć z bezikami. Wyłożyć na spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na 2 - 3 godziny lub na dłuższy czas, do momentu podania. Jeśli tort całkowicie zamrozimy, przed podaniem należy go odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki.
Wskazówki
Przygotowanie tortu lodowego nie trwa długo, ale jest rozciągnięte w czasie. Należy zacząć 2 dni wcześniej. Jeden dzień trwa odsączanie jogurtu na sitku, drugi dzień to przygotowanie lodów i zamrażanie - najpierw samej masy lodowej (w maszynie do lodów lub "ręcznie"), później całego tortu z dodatkiem truskawek i białej czekolady.
Tort można podać po kilku godzinach schładzania, wówczas będzie dość łatwy do pokrojenia na porcje, jeśli jednak spędzi w zamrażarce dzień lub kilka dni dłużej, wówczas potrzebuje około 2 godzin (godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni) na rozmrożenie.
Do przygotowania spodu można użyć wiórków kokosowych lub ulubionych orzechów, migdałów czy pistacji.
Uproszczoną wersję takiego tortu można zrobić z gotowych lodów. Połączyć je z musem owocowym, bezikami i wyłożyć do tortownicy na uprzednio upieczony spód. Spód można też zrobić z ciasteczek jak do sernika. Takiego tortu nie trzeba wcześniej wyjmować z zamrażarki bo gotowe lody są "miękkie", nie zmrażają się do końca.
Na zdjęciach widać wersję tortu ze świeżymi truskawkami, ale nie polecam jej, bo truskawki takie bardzo mocno się zmrażają i długo rozmrażają (dłużej niż same lody) i jest to pewnym utrudnieniem podczas jedzenia tortu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_lodowy_jogurtowy_z_truskawkami/przepis.html