Wykonanie
Składniki
Lody jogurtowe:6 dużych
jogurtów greckich każdy po 330 g (razem około 2 kg)*750 ml
śmietany kremowej 30% ("kremówki")9
żółtek1 szklanka drobnego
cukru lub
cukru pudru (dałam nieco więcej)Spód:4
białkamała szczypta
soli50 g drobnego
cukru lub
cukru pudru130 g
wiórków kokosowych (lub zmielonych
orzechów)20 g
mąki pszennejoraz:około 300 g
truskawek100 - 200 g
białej czekolady2 garście gotowych bezików* dobry jest np. Zott, Maluta, Pilos, Candia, słaby Bakoma i MlekovitaPrzygotowanieNa około 24 godziny przed planowanym przygotowywaniem
lodów wyłożyć cały
jogurt grecki na sitko wyścielone gazą. Sito zawiesić na dużej misce, tak aby w środku było dużo miejsca na odsączony z
jogurtu płyn. Wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie w misce powinno zebrać się dość sporo płynu, który nie będzie potrzebny do deseru. Odsączony gęsty
jogurt zachować.Spód: piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy minimum 26 cm i wysokości 6 cm (użyłam mniejszej formy o średnicy 24 cm, ale dość wysokiej, na 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza tortownicę (papierem wykładamy samo dno).Ubić
białka z
solą na sztywną pianę (około 3 minuty), następnie stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując (około 3 minuty). Ubijać jeszcze przez 1 - 2 minuty, następnie dodać
wiórki kokosowe uprzednio wymieszane z
mąką i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć, ostudzić, wstawić do zamrażarki.
Lody jogurtowe: Do większego rondelka lub średniego garnka wlać
śmietankę 30% i zagotować na średnim ogniu. W międzyczasie w misce ubić
żółtka z
cukrem na gęstą i puszystą masę (około 6 minut). Do
żółtek wlać gorącą
śmietankę i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Przelać masę z powrotem do garnka i dalej podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywać mieszania, bo masa zacznie przywierać do dna i
jajka zaczną się ścinać. Podgrzewać mieszając przez około 4, 5 minuty, aż na powierzchni miejscami zaczną pojawiać się pęcherze powietrza, czyli masa będzie bliska zagotowania. Od razu odstawić z ognia, nie dopuszczając do ścięcia się masy. Masa podczas podgrzewania zgęstnieje i dodatkowo napuszy się.Do masy dodać odsączony
jogurt i krótko zmiksować do połączenia się składników. Ostudzić a następnie całkowicie schłodzić. Ostudzoną masę zamrażać w maszynie do
lodów (partiami jeśli jest to konieczne).
Truskawki pokroić, włożyć do rondelka i gotować z dodatkiem 3 łyżek
cukru przez około 15 minut lub dłużej, aż powstanie gęsty
syrop z kawałkami
owoców. Ostudzić.Do masy dodać posiekaną
białą czekoladę oraz ostudzony mus, delikatnie wymieszać, następnie połączyć z bezikami. Wyłożyć na spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażarki na 2 - 3 godziny lub na dłuższy czas, do momentu podania. Jeśli tort całkowicie zamrozimy, przed podaniem należy go odpowiednio wcześniej wyjąć z zamrażarki.WskazówkiPrzygotowanie
tortu lodowego nie trwa długo, ale jest rozciągnięte w czasie. Należy zacząć 2 dni wcześniej. Jeden dzień trwa odsączanie
jogurtu na sitku, drugi dzień to przygotowanie
lodów i zamrażanie - najpierw samej masy lodowej (w maszynie do
lodów lub "ręcznie"), później całego
tortu z dodatkiem
truskawek i
białej czekolady.Tort można podać po kilku godzinach schładzania, wówczas będzie dość łatwy do pokrojenia na porcje, jeśli jednak
spędzi w zamrażarce dzień lub kilka dni dłużej, wówczas potrzebuje około 2 godzin (godzinę w lodówce i minimum godzinę na blacie w kuchni) na rozmrożenie.Do przygotowania
spodu można użyć
wiórków kokosowych lub ulubionych
orzechów,
migdałów czy
pistacji.Uproszczoną wersję takiego
tortu można zrobić z gotowych
lodów. Połączyć je z
musem owocowym, bezikami i wyłożyć do tortownicy na uprzednio upieczony spód. Spód można też zrobić z
ciasteczek jak do sernika. Takiego
tortu nie trzeba wcześniej wyjmować z zamrażarki bo gotowe
lody są "miękkie", nie zmrażają się do końca.Na zdjęciach widać wersję
tortu ze świeżymi
truskawkami, ale nie polecam jej, bo
truskawki takie bardzo mocno się zmrażają i długo rozmrażają (dłużej niż same
lody) i jest to pewnym utrudnieniem podczas jedzenia
tortu.