ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA MAKARONOWO-FASOLOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-FASOLOWA

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam zrobić zapiekankę makaronową, bo zostałam mi reszta pasztetu z fasoli ( przepis był w maju). Pewnie nikomu nie będzie się chciało robić pasztet tylko po to, by wykorzystać jego resztę w zapiekance… Podam więc jego składniki, wystarczy je zmiksować, albo nawet i nie, będzie ciekawiej.
opakowanie makaronu rurki
puszka czerwonej fasoli
2-3 cebule
30 dkg pieczarek
olej
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa i co tam lubicie
szklanka utartego żółtego sera
2 jajka
Makaron ugotować „al dente”, według przepisu. Cebulę w połkrążkach zrumienić w oleju na patelni, poddusić do miękkości. Pieczarki udusić na oleju, można w kuchence, kilka razy podawałam, jak. Fasolę odcedzić. Można to wszystko zmiksować, ale nie trzeba, będzie ciekawsza faktura. Zmieszać wszystko z ugotowanym makaronem, dodać roztrzepane jajka, doprawić do smaku. Posypać po wierzchu żółtym serem i wstawić do kuchenki na 7-10 min na 700 W ( do rozpuszczenia sera i ścięcia jajek ), lub zapiec w piekarniku, jeśli się Wam chce go odpalać w taki upał…
Zapiekanka bierze udział w akcji makaronowej Potrawy:http://potrawy.blogspot.com/2009/07/makaron-jest-dobry-na-wszystko-akcja.html. Linka jeszcze zrobić nie umiem, a dzieci śpią… Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zapiekanka-makaronowo-fasolowa