Wykonanie

Robiłam ostatnio na obiad greckie klopsiki a dla Córci, która
mięsa znowu nie
jada wymyśliłam na poczekaniu klopsy
sojowe, które uformowałam w formie burgerów. Bazą był granulat
sojowy , który doskonale może zastąpić w klopsach
mielone mięso, jeśli się go namoczy. Ja namoczyłam w
bulionie, przyprawiłam
ziołami i
pieprzem – córcia była zadowolona z efektu.ok. 2/3 szklanki granulatu
sojowegotyle samo
bulionu warzywnegodwie kromki
razowego chlebabiałko jajkapieprz ,
majeranek,
zioła prowansalskie,
estragonmąka do obtoczenia
olej do smażeniaW miseczce zalałam granulat
sojowy gorącym
bulionem warzywnym i przykryłam, żeby napęczniał i zmiękł .
Potem dorzuciłam
chleb, tak, aby też się zamoczył. Po 20 minutach odcisnęłam nieco masę, dodałam
białko ,
przyprawy i wyrobiłam. Sprawdziłam, czy nie trzeba dosolić, bo
bulion jest słony – nie trzeba było. Uformowałam dwa spore burgery, obtoczyłam w
mące ( krupczatce,
daje ładniejszą skórkę) i usmażyłam na
oleju , po kilka minut z każdej strony.Podobnie można zrobić burgery wegańskie, zamiast
jajka do spojenia używając łyżki
oliwy lub
oleju i zostawiając masę na pół godziny , żeby się lepiej zespoiła i nie rozpadała przy smażeniu.Podałam
sojowe klopsy z
ziemniakami i surówką i w ten sposób wszyscy mieliśmy podobny obiad. Jak już wspomniałam, córci bardzo podeszły do gustu.Smacznego !