ßßß
SKŁADNIKI :1 kurczak waga według uznania2 łyżeczki bulionu warzywnegopieprz,sólpaprykazioła prowansalskiesłoik najlepiej po dżemie lub butelka po piwie.olejPRZYGOTOWANIE ;
Przygotowujemy kurczaka, myjemy i dobrze osuszamy.
Do miseczki wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Do słoika wsypujemy bulion warzywny i zalewamy do polowy przegotowaną woda.
Nakładamy kurczaka na słoik i nacieramy przygotowana mieszanką olejowo- ziołową.
Wkładamy przygotowany produkt do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 C około 1 godziny.
Co jakiś czas polewamy sokiem który spływa z kurczaka. Sprawdzamy patyczkiem od szaszłyka czy już jest miękki.Można podawać na ciepło lub na zimno. Ja serwuje na ciepło z sałatką kartoflaną.Zamiast na słoik, można kurczaka nadziać na butelkę.SMACZNEGO !!!