Wykonanie
Ta
wątróbka była przygotowana, sfotografowana i zjedzona już dość dawno. Najpierw miała wziąć udział w akcji
jabłkowej,
potem w cukiniowej, ale gdzieś mi się zapodziała i została zapomniana.Genezą tego dania jest
wątróbka duszona z
jabłkami i
porami według przepisu mojej Siostry. Czasem
pory zastępowałam
cebulą, a ponieważ zasmakowało mi połączenie
cukinii,
jabłka i
cebuli – udusiłam
wątróbkę właśnie z nimi. Smakowała pysznie, delikatnie przyrządzone w mikrofalówce ( patelnia była zajęta w tym czasie przez
wątróbkę smażoną tradycyjnie z
cebulą, dla amatorów takowej). Zrobiłam tylko jeden błąd – obawiając się, że
cukinia nie zmięknie odpowiednio, za szybko przykryłam danie w kuchence i kolor wyszedł mniej apetyczny, niż zwykle… W przepisie to poprawię:Aha, jeśli ktoś nie lubi
wątróbki, może sobie tak zrobić dowolne
mięso.
WĄTRÓBKA DUSZONA Z
JABŁKAMI,
CUKINIĄ I
CEBULĄok. 40 dkg
wątróbkipół
cukinii2-3 niezbyt słodkie
jabłkaduża
cebula¼ szklanki
bulionumajeranek,
pieprz,
sól ( na końcu)
oliwa lub
olejDo odpowiedniego naczynia wlewamy kilka łyżek
oliwy, wkładamy umytą i oczyszczoną
wątróbkę drobiową, podzielona na połówki i pokrojoną w półplasterki
cebulę. Wkładamy do kuchenki bez przykrycia na 4 min na 700 W. Dodajemy obraną i pokrojoną
cukinię, gotujemy ok. 5 min na tej samej mocy.
Potem wątróbkę przewracamy, dodajemy obrane i pokrojone
jabłka,
pieprz,
majeranek,
bulion, przykrywamy dziurkowaną pokrywką lub folią spożywczą z dziurkami, wkładamy jeszcze na 5-6 min na tę samą moc. Zostawiamy chwilę w wyłączonej kuchence, żeby „doszła”. Podajemy z
ziemniakami. Smacznego!