Wykonanie
Cukinia smażona na
oliwie z dodatkiem pieczonej lub marynowanej
papryki jest doskonałym i smacznym dodatkiem do
mięsnych dań obiadowych


Składniki:/ilość dowolna/
cukiniapapryka pieczona / ZOBACZ /
oliwa z oliwek/ lub
olej rzepakowy/
ocet winny lub
jabłkowysól i
pieprz do smakuWykonanie:
Cukinię dokładnie umyć, i pokroić w cienkie krążki.Przełożyć na durszlak, posolić ,a po upływie ok.30 minut dokładnie wypłukać i osuszyć. Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do uzyskania jasno-złotego koloru. Usmażoną
cukinię osuszyć na ręczniku papierowym /aby usunąć nadmiar tłuszczu/. Przełożyć na półmisek , skropić delikatnie
octem winnym, lub
jabłkowym, doprawić do smaku
solą /jeśli wymaga /i świeżym
pieprzem. Pieczoną lub marynowaną
paprykę pokroić w cienkie paski i połączyć
cukinią. Półmisek ozdobić
zieleniną.
Cukinię podawać schłodzoną jako przystawkę do dań
mięsnych.