Wykonanie
Cukinia z grilla to smaczna przekąska podczas letniego biesiadowania.Tak podaną
cukinię jadłam po raz pierwszy we Włoszech :)Od tamtego czasu
cukinia na stałe gości w mojej grillowej kuchni. Zapraszam na
cukinię z grilla.We Włoszech taką
cukinię często podaje się jako przekąskę przed daniem głównym. Jest ona wówczas przygotowywana na patelni grillowej.
Składniki:małe
cukinieolej lub
oliwasólWykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na paseczki.Smarujemy dokładnie
olejem lub
oliwą i solimy.
Cukinię można grillować na tacy, bezpośrednio na ruszcie lub na patelni grillowej.
Cukinia przyrządzana na patelni grillowej i na tacy do grillowania może być pokrojona cienko. Jeśli jest grillowana bezpośrednio na ruszcie, lepiej, aby plasterki były troszkę grubsze.Jeśli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, to żar musi być mały, aby
cukinia się nie spaliła.Grillujemy z obu stron, aż
cukinia zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupka.Jeśli taką
cukinię robię na patelni grillowej, to zawsze używam
oliwy, natomiast na grilla
daję olej.Smacznego :)