ßßß Cookit - przepis na Cukinia z grilla

Cukinia z grilla

nazwa

Wykonanie

Cukinia z grilla to smaczna przekąska podczas letniego biesiadowania.
Tak podaną cukinię jadłam po raz pierwszy we Włoszech :)
Od tamtego czasu cukinia na stałe gości w mojej grillowej kuchni. Zapraszam na cukinię z grilla.
We Włoszech taką cukinię często podaje się jako przekąskę przed daniem głównym. Jest ona wówczas przygotowywana na patelni grillowej.
Składniki:
małe cukinie
olej lub oliwa
sól
Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na paseczki.
Smarujemy dokładnie olejem lub oliwą i solimy.
Cukinię można grillować na tacy, bezpośrednio na ruszcie lub na patelni grillowej.
Cukinia przyrządzana na patelni grillowej i na tacy do grillowania może być pokrojona cienko. Jeśli jest grillowana bezpośrednio na ruszcie, lepiej, aby plasterki były troszkę grubsze.
Jeśli grillujemy bezpośrednio na ruszcie, to żar musi być mały, aby cukinia się nie spaliła.
Grillujemy z obu stron, aż cukinia zmięknie, ale nadal będzie lekko chrupka.
Jeśli taką cukinię robię na patelni grillowej, to zawsze używam oliwy, natomiast na grilla daję olej.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/cukinia-z-grilla.html